Edvard Ferguson novi ambasador Britanije u Srbiji
Foto: Promo/Edvard Ferguson

„Velika mi je čast i oduševljen sam što se kao britanski ambasador u Srbiji ovog leta s porodicom vraćam u region koji baš volimo“, napisao je on ćirilicom na Tviteru i podelio zastave Velike Britanije i Srbije.

Na sajtu britanske vlade je objavljeno da je Ferguson imenovan za novog ambasadora te zemlje za Srbiju i da će dužnost preuzeti tokom jula 2023. Ferguson je bio ambasador Velike Britanije u BiH od 2014. do 2018.

Edvard Ferguson novi ambasador Britanije u Srbiji

Alo

 

Narodni poslanik Vladimir Marinković je u razgovoru za Alo! rekao da se može reći da su Englezi odlučili da pojačaju aktivnosti i uticaj na Zapadnom Balkanu, pa su stoga imenovali gospodina Fergusona, koji je veoma iskusan i ozbiljan diplomata. 

- Srbija i predsednik Vučić su uvek bili otvoreni za unapređenje bilateralne saradnje, posebno na planu ekonomije i investicija, gde ima puno prostora za razvoj odnosa i čvršćeg partnerstva koje bi uticalo i da politički odnosi budu bolji. Puno će zavisiti i od odnosa Engleza po pitanju KiM, gde oni do sada nisu pokazivali fleksibilnost i razumevanje, koje u poslednjih nekoliko godina pokazuju njihovi anglosaksonski partneri iz Amerike.

Ključ unapređenja naših odnosa i posao Fergusona definitivno jeste potencijalna promena pristupa koji su do sada imali prema Srbiji, a posebno kada je u pitanju podrška dijalogu između Beograda i Prištine u kojem oni, iako imaju specijalnog izaslanika Piča, koji poznaje sitaciju na terenu, još uvek čini se blanko podržavaju Prištinu iako cela međunarodna zajednica vidi da Priština s Kurtijem na čelu nema kapacitet za kompromis i rešenja koja bi dovela do dugoročne stabilnosti regiona, a na kojima insistira predsednik Vučić - rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading