POČINJE KRUNISANJE KRALJA ČARLSA! Pristižu prvi gosti, a evo ko se sve od poznatih ličnosti pojavio! (FOTO)
Foto: Alo/Profimedia

Ujedinjeno Kraljevstvo danas će, i zvanično, dobiti svog kralja! Prestolonaslednik Čarls, biće krunisan zajedno sa svojom dragom, Kamilom, a samoj ceremoniji u Vestminsterskoj opatiji prisustvovaće brojne slavne ličnosti.

Britanski kralj Čarls III danas će biti krunisan u Vestminsterskoj opatiji, simboličnom ceremonijom koju će kraj malih ekrana pratili milioni gledalaca. 

Najduži naslednik u birtanskoj istoriji biće krunisan zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom, i tako će postati 40. vladajući monarh krunisan od 1066. godine.

Svečana ceremonija krunisanja započela je u 10.20 po lokalnom vremenu (11.20 po srednjeevropskom) procesijom od Bakingamske palate preko Trafalgar skvera, pored Parlamenta i Trga Parlamenta do Vestminsterske opatije, gde bi kraljevska kočija trebalo da stigne oko 11 sati.

Brojne slavne i uticajne ličnosti prisustvovaće današnjem spektaklu, a prva koja je pristigla je dvostruka dobritnica Oskara, Ema Tompson, koja je došla u društvu svog supruga, glumca Grega Vajsa.

Pored slavne britanske glumica, tu je i slavni pevač, Lajonel Riči, koji će danas i nastupiti u sklopu krunidbenog koncerta.

Australijski pevač Nik Kejv je, takođe, među zvanicama.

Obožavaoci su se već okupili na lokacijama kroz koje će proći kraljevska povorka, a počeli su da pristižu i prvi gosti u Vestminstersku opatiju. Kraljevski par će u svečanoj krunidbenoj povorci putovati u državnoj kočiji "Diamond Jubilee State Coach", a svoje putovanje započinju u Bakingamskoj palati. Prolaze kroz središnju kapiju, gde će ih dočekati okupljeni obožavatelji. Uz "The Mall" stižu do južne strane Trga Trafalgar, te Ulicom Parliament nakon 40 minuta vožnje stižu do Vestminsterske opatije. Istim putem će se nakon svečanosti krunisaja vratiti u Bakingmasku palatu, ali ovaj put u kočiji "Gold State".

SLAVICA ČUKTERAŠ SE POVLAČI Donela neočekivanu odluku i saopštila javno, evo šta je posredi! (FOTO)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading