KAKO TO DA NE BUDU DEBELI? Otkriveno kako je gigantska kompanija osujetila plan Londona
Foto: Alo/Foto AP

Najmanje 43 lokalnih opština u Engleskoj i Velsu izgubile su bitku sa KFC od 2017. godine, otkrio je britanski list "Tajms".

U više od polovine slučajeva gigant brze hrane je uspeo, a predsednici opština su ili odustali od svojih planova ili ih značajno razvodnili.

Nalazi analize koja je objavljena ove nedelje pokazali su da Britaniju problem sa težinom košta skoro 100 milijardi funti godišnje.

Henri Dimblbi, bivši vladin savetnik za hranu, otkrio je da je efekat viška kilograma na nacionalnu produktivnost devet puta veći nego što se ranije mislilo.

Vlada Rišija Sunaka je optužena da nije odlučno reagovala u borbi protiv gojaznosti, a mere kao što su zabrana nezdravih ponuda tipa "kupi jedan proizvod, drugi dobijaš besplatno" i reklamiranje brze hrane u 21 časova odloženo je do 2025. godine.

Više od 38 odsto dece stare šest godina u engleskim školama ima prekomernu težinu ili je gojazno.

Analiza "Tajmsa" pokazuje da skoro 200 škola u Engleskoj i Velsu ima 10 ili više mesta gde se može kupiti hrana za poneti u krugu od 400 metara od škole.

Zvaničnici širom zemlje koji su pokušavali da ograniče otvaranje ovih lokala u blizini škola rekli su da su se suočili sa agresivnim odbijanjem KFC.

Kada opštine uvode nove politike planiranja, one moraju da se stave na javne konsultacije.

KFC često osporava uvođenje politike koja bi mogla ograničiti rad lokala za brzu hranu.

Zvaničnici su naveli da nakon što su podneli planove za poboljšanje zdravlja dece, KFC je u nekim slučajevima tvrdio da su mere "nezakonite" jer nisu prošle kroz sve procedure ili da nije bilo dovoljno dokaza da postoji povezanost između gojaznosti i blizine restorana u kojima se prodaje brza hrana školama.

U 16 od 43 slučaja od 2017. godine, KFC je ubedio inspektore da odbace planove opština.

U osam slučajeva, podnesci KFC pomogli su da ubede inspektore da značajno razvodne politiku opština.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading