PRAVO LICE DESNICE SE VRAĆA Makron osuo paljbu po Le Penovoj usred izbornih kritika, ona uzvratila
Foto: EPA/LUDOVIC MARIN/STEPHANIE LECOCQ

Makron je postao predsednik 2017. godine posle lakše pobede nad Le Penovom, kada su birači pružili njemu podršku, a kako bi zadržali krajnju desnicu van vlasti, prenosi "Rojters".

Ovog puta, međutim, kako navodi britanska agencija, pred njim je mnogo teži izazov.


Makron je neznatno ispred u anketama, kritikovan što nije pravilno vodio kampanju uoči prvog kruga glasanja, promenio je kurs uoči drugog kruga izbora 24. aprila.

On je kategorizovao manifest Le Pen kao pun laži i lažnih obećanja koja, kako je rekao, prikrivaju krajnje desničarsku agendu koja bi na kraju dovela do izlaska Francuske iz Evropske unije.

Le Pen je juče na konferenciji za novinare iznela viziju demokratije kada bi ona bila predsednica.

PRAVO LICE DESNICE SE VRAĆA Makron osuo paljbu po Le Penovoj usred izbornih kritika, ona uzvratila

Foto: Printscreen

 

Poručila je da je timu novinara iz popularnog večernjeg programa odbijena akreditacija, zato što su, kako je navela, to emisije više zabavnog karaktera i da ona zadržava pravo, sada kao kandidat za predsednika, a kasnije i kao predsednica, ukoliko bude bila izabrana, da određuje ko može da dolazi na njene konferencije za novinare.

"Uprkos svim naporima, pravo lice krajnje desnice se vraća. To je lice koje ne poštuje slobode, ustavni okvir, nezavisnost štampe i osnovne slobode, prava koja su u srcu naše vrednosti, kao što je ukidanje smrtne kazne," poručio je Makron na televiziji "Frans 2."

Dodao je da je to početak "autoritarnog skretanja".

Le Pen je uzvratila i kazala da Makron pokazuje svoju "slabost" i da nije u poziciji da drži lekcije o tome kako bi trebalo da se odnosi sa štampom.

Makron je prošle nedelje bio kritikovan zbog odbijanja da učestvuje u nekoliko emisija u udarnom terminu uoči prvog kruga glasanja.

"Bilo bi mu bolje da uđe u suštinu mog projekta. To je poznato, transparentno. Možemo da razgovaramo o tome i raspravljamo se oko naših nesuglasica," rekla je Le Pen novinarima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Izbor

13.04.2022 17:28

Kakav je izbor imati predsednika koji radi protiv svoje države i naroda. Sa Madam Le Pen Francuska će opet biti velika država. Savez francuske i nemačke je kao naš i hrvata, kad tad mora krvavo završiti, nema veze što uvek isti počnu. Zna se koji.

Mislilac

13.04.2022 17:46

Mislim da Le Penova,i ako dobije na izborima neće postati predsednik Francuske,Natovci joj neće dozvoliti,a tek posle ovih najnovijih izjava,mislim da će joj namestiti ubistvo kao i onoj Dajani

Ivan

13.04.2022 21:28

Te vaše slobode su degenerisale Francusku. Francuska nikada ne može da izađe iz EU jer je Francuska Europa! Prosto je neverovatno da jedna nuklearna sila izigrava potrčka Amerike! Nacizam je porazio FRANCUSKU bez ispaljenog metka a da Francuska toga nije ni svesna