Sveštenik Vlada
Foto: Printscreen/facebook.com/Vlada Dimitrijević

Sveštenik Vlada Dimitrijević objašnjava kako bi trebalo da se obeležava Vaskrs i šta znači pridržavati se crkvenih pravila, uključujući i to da li se može obavljati kućni rad ili poslovi na polju.

Prema svešteniku, Vaskrs je najvažniji hrišćanski praznik, dan kada je Isus vaskrsao, a Veliki petak, dan kada je Isus razapet, jedan je od najtužnijih dana za vernike.

Iako su ovi dani značajni iz verskih razloga, mnogi se često zadržavaju na pitanjima kao što su da li je dozvoljeno uključiti veš mašinu na crveno slovo.

Vlada Dimitrijević naglašava da je pravi način obeležavanja praznika kroz molitvu u crkvi, učešće na Svetoj liturgiji i razmišljanje o značenju praznika. Takođe, važno je čitanje Svetog pisma, jer to može upotpuniti proslavljanje.

Nedelja, koja je takođe mali Vaskrs, tradicionalno je dan kada se ne obavljaju uobičajeni poslovi, nego se ljudi okreću duhovnim vrednostima.

Na pitanje da li su poslovi poput sređivanja dvorišta ili terase prihvatljivi tokom crvenog slova, sveštenik ističe da zavisi od okolnosti. Na selu, ako ne sakupite seno pre kiše, to može biti problem, dok u gradu možete bolje organizovati poslove pre praznika.

molitva

Foto: Shutterstock

 

Važno je prepoznati šta je zaista bitno i ne dopustiti da sujeverje prevlada.

Sveštenik Vlada Dimitrijević takođe objašnjava da je često osećaj straha prema Bogu rezultat nedostatka pravog poštovanja.

Mnogi koji postavljaju pitanja o tome šta je dozvoljeno ili ne, obično nisu redovni u crkvi i imaju strah od Božjeg kažnjavanja, umesto da ga doživljavaju kao simbol ljubavi. Ovo se može pripisati odsustvu ispravnog i istinskog bogopoštovanja.

Na kraju, sveštenik govori o obeležavanju krsne slave među Srbima i ističe da se slava ne sme posmatrati van crkvenog konteksta. Kritikovanje proslavljanja slava zbog pijančenja ili nerada je često rezultat iskrivljavanja suštine praznika.

Pravi smisao slava treba da se vrati na izvorne duhovne vrednosti.

Vlada Dimitrijević je angažovan u projektu Verodar, koji podstiče stvaralačke potencijale lokalne zajednice, posebno mladih ljudi, kroz muzičke, literarne i multimedijalne projekte.

Njegov pristup pomaže da se zadrži fokus na duhovnim vrednostima, istovremeno uvažavajući praktične aspekte života.

(espreso.rs

BONUS VIDEO 

@alo_portal Danas je Veliki petak i većina pravoslavnih hrišćana farba jaja za Vaskrs #alo #alonovine #alodnevnenovine #aloonline #fyp #foryourpage #fypシ #fypシ゚viral #vaskrs ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading