HRVATSKA FABRIKA PRED KRAHOM Sankcije Rusiji blokirale račune firme, traži se pomoć države
Foto: Youtube/Printscreen

Firma "Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja" (ĐĐ TEP) našla se u problemima i preti joj prestanak poslovanja i to ne zbog rezultata poslovanja, nego zbog toga što je njen vlasnik ruska firma koja je pod sankcijama.

Tako se pod udarom sankcija i blokade računa našao i "ĐĐ TEP", što toj firmi onemogućava bilo kakve transakcije sa dobavljačima i kupcima, pa je Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS) juče Vladi ove zemlje uputio apel da hitno nađe rešenje i spasi to poduzeće i njegovih više od hiljadu radnika.

Apsurdna situacija

Predsednik Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Mladen Novosel je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istakao da su i brojne druge hrvatske firme dovedene u probleme zbog rata u Ukrajini, ali je dodao i da je situacija u kojoj se našao "ĐĐ TEP" apsurdna jer firma ima tržište u Evropskoj uniji, ima posla, a poslovanje mu je onemogućeno.

– Uvažavajući sankcije Rusiji, molimo Vladu da hitno interveniše. Apel ide u pravcu da ne ostane samo na dobroj volji, nego da se donese odluka da se "TEP" izuzme iz sankcija, da mu se dozvoli nesmetana proizvodnja i da se sačuva više od hiljadu radnih mesta, poručio je Novosel.

Predsednik "SMH-IS" Siniša Kosić napomenuo je da je jučerašnja konferencija za novinare bila ona na kojoj se od Vlade ne traži novac, nego da se omogući rad firmi koja posluje pozitivno, radnici imaju radna mesta i relativno dobro plaćene poslove, a moglo bi da se dogoditi da završe na berzi. Upozorio je da se može očekivati kraj tog preduzeća, ako se računi ne deblokiraju.

– Mora postojati model, mi ne radimo s ruskim tržištem. Očekujem od Vlade brži tempo, ako su mogli "Sberbank" da reše za dva dana, onda nek ovo bar reše u dve nedelje, poručio je Kosić.

Glavna sindikalna poverenica u "TEP" Nikolina Perković istakla je da se radnici boje za svoju egzistenciju, da ima slučajeva gde i suprug i supruga rade u firmi i u bilo kojem trenutku mogu ostati bez ikakvih primanja.

O važnosti kompanije za Brodsko-posavsku županiju govorio je potpredsednik Sindikata metalaca Antun Štivić, ističući da je "ĐĐ TEP" prva firma po prihodima u županiji, a zapošljava 872 radnika i 200-otinjak radnika kooperanata.

Vlasnik spreman

Direktor TEP-a Ivica Marić kaže da s Vladom "aktivno rade na pronalasku rešenja", kao i da se radi na rešenju koje bi značilo deblokadu računa i nesmetan nastavak poslovanja. Rešenje je, pojašnjava on, moguće ako se poslovanje firme odvoji od vlasništva.

– Kompanija radi po hrvatskim zakonima i radi isključivo u EU-u i za EU, svi dobavljači su iz Evrope, nikakvih kontakata poslovnih ili transakcijskih s Rusijom, Belorusijom ili Ukrajinom nema, poručio je Marić.

On kaže da je uz to moguće i striktno poštovati sankcije, odnosno onemogućiti vlasnika da dođe do novca, na primer kroz dividendu, pa da tako ne bude transakcija prema Rusiji ili ruskom vlasniku.

Otkrio je i da su paralelno u toku pokušaji da se sprovede i proces prodaje firme.

– To je trajno rešenje, vlasnik je spreman i radi na tome da se firma proda. Nama taj proces nije dovoljan jer može trajati mesecima, rekao je Marić, pa je objasnio da se javilo mnogo zainteresovanih strana za kupovinu firme.

U međuvremenu, EU je objavila četvri paket ekonomskih sankcija Rusiji o čemu možete čitati OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Smesno

15.03.2022 12:26

Sami ste sebi zakuvali ( skuhali ) čorbu sad je pokusajte i ne zalite se tražili ste gledajte

Moj je utisak da

15.03.2022 13:46

ko zna koliko će se još pojaviti takvih firmi koje će "usput" da stradaju zbog sankcija. Mnogo će još radnika širom EU izgubiti posao. Ovim, do sada još neviđenim sankcijama, čini mi se da je planirana takođe neviđena pljačka ruskih oligarha i ruske imovine po zapadnim zemljama.