ZAPAD UVEO RIGOROZNE SANKCIJE Novi udar na Rusiju! Odluka koja menja istoriju
Foto: Shutterstock

Ostatak saopštenja prenosimo u celosti:

"Ove sankcije će dodatno doprineti jačanju ekonomskog pritiska na Kremlj i osakatiti njegovu sposobnost da finansira svoju invaziju na Ukrajinu. Oni su koordinisani sa međunarodnim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Državama.

Dogovorene mere su sledeće:

Potpuna zabrana bilo kakvih transakcija sa određenim ruskim državnim preduzećima u različitim sektorima – vojno-industrijskom kompleksu Kremlja.

Zabrana uvoza u EU tih proizvoda od čelika koji su trenutno pod zaštitnim merama EU, što iznosi približno 3,3 milijarde evra izgubljenog izvoznog prihoda za Rusiju. Povećane uvozne kvote će se distribuirati drugim trećim zemljama radi kompenzacije.

Dalekosežna zabrana novih investicija u ruskom energetskom sektoru, sa ograničenim izuzecima za civilnu nuklearnu energiju i transport određenih energetskih proizvoda nazad u EU.

Zabrana izvoza luksuzne robe (npr. luksuznih automobila, nakita, itd.) da bi direktno pogodila rusku elitu. Štaviše, spisak sankcionisanih lica i subjekata je dodatno proširen i uključuje više oligarha i poslovnih elita povezanih sa Kremljom, kao i kompanija aktivnih u vojnim i odbrambenim oblastima, koje logistički i materijalno podržavaju invaziju.

Postoje i novi spiskovi aktera aktivnih u dezinformacijama

Zabrana ocenjivanja Rusije i ruskih kompanija od strane agencija za kreditni rejting EU i pružanje usluga rejtinga ruskim klijentima, što bi dovelo do toga da oni još više izgube pristup finansijskim tržištima EU.

Uskraćivanje statusa najpovlašćenije nacije Rusiji EU, zajedno sa drugim članicama Svetske trgovinske organizacije (STO), pristala je danas da uskrati ruskim proizvodima i uslugama tretman najpovlašćenijih nacija na tržištima EU.

Nove mere su usledile nakon saopštenja članica G7 u petak, 11. marta. Ovo će suspendovati značajne beneficije koje Rusija uživa kao članica STO. Ove akcije protiv Rusije štite suštinske bezbednosne interese EU i njenih partnera u svetlu ničim izazvane, smišljene i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu, uz pomoć Belorusije.

Oni su u potpunosti opravdani prema zakonu STO", stoji u saopštenju.

Sve o ukrajinskoj krizi možete pročitati u NAŠEM BLOGU.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Srecko

15.03.2022 09:42

Amerika i NATO ucenjuju celi svet ako ne slusas sta ti mi kazemo dobices po nosu.Ovo jos planeta zemlja nije dozivela od postanka coveka.