SINIŠA MALI SA MISIJOM MMF Završena poseta misije Međunarodnog monetarnog fonda
Alo

Na kraju misije, zaključeno je da se Republika Srbija dobro izborila sa krizom koja je izazvana pandemijom virusa Кovid-19, te da je sada važno održati makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, pogotovo u uslovima velikih neizvesnosti koje su izazvane globalnim dešavanjima.

Кada je reč o aktuelnom aranžmanu, ministar finansija Siniša Mali je istakao da je ispunjen veliki broj ciljeva, te da je važno nastaviti sa stukturnim reformama, a naročito u domenu javnih preduzeća.

ANA BRNABIĆ U JAKOVU Najvažnije da sačuvamo mir i stabilnost

U tom smislu, najvažnije su reforme preduzeća iz energetskog sektora, kako bi spremno dočekali narednu zimu, kao i efikasan menadžment u tim preduzećima.

U kontekstu reformi, biće nastavljene aktivnosti na reformi Poreske uprave, a u tom smislu je izuzetno važan projekat nove e-fiskalizacije, koji podrazumeva da će od 1. maja svi obveznici fiskalizacije imati nove fiskalne urećaje. Oni će u realnom vremenu biti povezani sa Poreskom upravom, tako da će umnogome doprineti borbi protiv sive ekonomije. Odim toga, važan je i projekat e-faktura, koje će za javni sektor biti obavezne od 1. maja 2022. godine.

Tema posete je bio i novi sistem za obračun zarada u javnom sektoru „Iskra“, koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva.

SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA SA PRREDSTAVNICIMA KVINTE TRAJAO DVA SATA Ubrzo sledi još sastanaka

Sagovornici su se saglasili da je dobro što je nastavljen priliv stranih direktnih investicija, a pogotovo što se i trenutno odvijaju razgovori sa velikim investitorima, što je odličan pokazatelj stanja naše ekonomije.

Siniša Mali se osvrnuo i na makroekonomske pokazatelje naše zemlje, navodeći da je Srbija prošlu godinu završila sa privrednim rastom od 7,4 odsto, da je nezaposlenost u četvrtom kvartalu 2021. godine bila 9,8 odsto, što je na nivou pre pandemije, kao i da je javni dug pod kontrolom.

On je naveo i da su privrednom rastu značajno doprinele kapitalne investicije koje se realizuju, te da je u toku izgradnja deset auto-puteva i brzih saobraćajnica, kao i investicije u zdravstvo i zelenu agendu.

Republika Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om Instrument za koordinaciju politika (The Policy Coordination Instrument - PCI), koji će trajati do kraja 2023. godine. Aranžman je savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading