Siniša Mali
Foto: Printscreen/TV Pink

- Radi se o najvećem događaju dve najvažnije institucije, MMF-a i Svetske banke. Nama je to bila prilika da predstavimo šta je Srbija uradila. Tri su zaključka:

- Prvi je da je svetska ekonomija izbegla recesiju, ali da je stopa rasta manja od očekivanog.

- Drugi da su različite zemlje različito reagovale.

- Treći da u narednom periodu može doći do novih problema.

- U Srbiji rastu sve grane privrevrede. Sve raste. To je za naše građane najvažnija poruka, i to je osnova za dalji rast.

- Drugo što je naš rast baziran na izvozu i investicijama. Izborili smo se sa krizama, i koronom, i sukobom u Evropi.

- Srbija je sačuvala svoju stabilnost. Nama je udeo javnog duga 47,6%. Svetski prosek je 93 odsto. Evrozone 89 posto. To govori koliko precizno i pažljivo vodimo računa o svakom dinaru.

- Stopa nezaposlenosti 9,1% rekordno niska. Stopa zaposlenosti je rekordno visoka. I treći podatak, kada je deficit u pitanju, prošlu godinu smo završili sa 2,2%, i to vide čelnici i MMF-a i Svetske banke.

- Georgieva je na početku sastanka rekla da je Srbija svetli primer kako treba voditi ekonomiju. Zasluženo ste ovde gde jeste. Mi smo sa Kristalinom dogovorili da produžimo na još dve godine. Mormao da nastavimo sa reforomom preduzeća, javnih finansija...

- Srbija želi da bude najuspešnija zemlja sveta, što se dešava kada se dobije kreditni rejting. Sada smo blizu, ako uspemo da uđemo u tu grupu, najrazvijenijih zemalja, to znače nove investicije, nova radna mesta, veće plate, penzije.

- Mi imamo oko 4 milijarde na računu, ako se sutra nešto desi, stabilni smo imamo kako da reagujemo. Moramo da budemo marljivi, da radimo, da Srbiju ostavimo budućim pokolenjima boljom nego što je bila.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading