REČ HEROJA General Milorad Stupar, legendarni komandant 72. specijalne brigade, o NATO agresorima - Da su krenuli kopnom, imali bi ogromne gubitke!
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE

Ja sam osnivač i prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije, a u toku NATO agresije bio sam načelnik Uprave pešadije Vojske Jugoslavije i član Vrhovne komande. Štab Vrhovne komande, a to je Generalštab, već je 1996. razradio procenu mogućeg dejstva NATO na Jugoslaviju...

Legendarni general Milorad Stupar bio je na braniku otadžbine kad je bilo najteže. Uz svoju državu, uz svoj narod, uz svoje vojnike... Za Alo! priča o tim danima kad je naša armija odolevala višestruko nadmoćnijem agresoru.

- Dakle, mi smo još 1996. procenili način njihovog dejstva i na osnovu te procene pravili smo takozvani plan upotrebe, ili ratni plan. Sve je bilo razrađeno u nekoliko varijanti - priseća se general, i dodaje:

- Na osnovu tog ratnog plana mi smo izvršili organizacijsko-formacijske promene u vojsci i počeli smo da nabavljamo sredstva koja nismo imali, a koja bi nam bila značajna, pogotovo krstareće rakete za protivvazduhoplovnu odbranu. Tu smo bili tanki. 

PRIŠTINSKI KORPUS

Kako kaže naš sagovornik, procenjivana su i korišćena iskustva iz ranijih godina, na primer, tokom akcije „Oluja“ u Hrvatskoj:

- I tad smo znali, ali to se malo govorilo, da „Oluju“ nisu izvele samo ustaške snage, hrvatska vojska, već su bili i te kako potpomognuti od NATO. Veoma je značajno da nije postignuto strategijsko iznenađenje pošto smo mi, zahvaljujući našoj obaveštajnoj upravi s generalom Brankom Krgom na čelu, prodrli u planove upotrebe NATO snaga.

 General objašnjava da je težište bilo u zoni odbrane Prištinskog korpusa.

- Mobilizacijski razvoj i zauzimanje borbenog rasporeda u zoni Kosova i Metohije realizovao je Prištinski korpus, s legendarnim komandantom Vladimirom Lazarevićem na čelu. Težište odbrane smo stavili na Kosovo i Metohiju zato što smo znali da će najžešći napadi pravaca biti upravo tu. Sledeće što je dobro urađeno jeste borba u psihološko-propagandnoj sferi.

TUKLI UPRAZNO

Prema Stuparovim rečima, još jedna stvar koja je primenjena iz plana upotrebe je takozvano maskiranje:

- To je nešto što smo primenili i to sada koriste u ratu u Ukrajini. Dobili smo makete tenkova, aviona, postavljali mamce, tako da su snage NATO agresora tukle uprazno. Sprovodili smo i manevre jedinica. Naša vojska je bila garant nanošenja velikih gubitaka snagama NATO, koji su za njih bili neprihvatljivi, u tome je suština odbrane od agresije. Jasno je da bismo mi njima naneli takve gubitke koji bi bili neprihvatljivi. Ne kažem da bismo ih pobedili niti da bismo sačuvali celokupnu teritoriju, ali kažem da bi ta borba bila žestoka i sa gubicima na obe strane. A NATO, kao profesionalna vojska, osetljiv je na gubitke. Od Rimskog carstva naovamo profesionalna vojska nije pobedila narod. Narod uvek pobedi.

Naš sagovornik nema nikakvu dilemu da je NATO imao planove za kopnenu invaziju.

- To je vrlo jasno, postoje izveštaji. Zato su oni i pripremali teren na pravcima iz Albanije i iz Mađarske, ne bi oni rušili objekte bez veze, oni su planska vojska. NATO agresija 1999. nije produkt planiranja iz te godine, već odranije. Vojska bi izdržala i više od 78 dana, ali procena političkog vrha je bila da stanovništvo i, pre svega, privreda ne mogu da izdrže više jer su oni nama neselektivno gađali privredne objekte, infrastrukturu i energetske objekte.

Najbitniji su bili vojnici od 19 i 20 godina

Na pitanje čiji bi doprinos u odbrani zemlje izdvojio, Stupar odgovara:

- Kad me pitate ko je najznačajniji za otpor NATO agresiji, reći ću vam - vojnik od 19 i 20 godina. To su ročni vojnici, obučeni u nastavnim centrima, uklopljeni u ratne jedinice, koji su svojom spremnošću i mladošću i opredeljenjem podigli nivo borbene gotovosti do neslućenih razmera. Ako nekom treba da dignemo spomenik, to je onda mladom obučenom vojniku. Imali smo dosta jedinica koje su se istakle, a ja kao član Vrhovne komande želim da istaknem pre svega granične jedinice 53. i 57. bataljona u regionu Kosova i Metohije i, inače, na svim područjima. To je bila elita nad elitama. Zatim dve herojske brigade 549. i 125. Ova 125. brigada je izvodila boj na Košarama, a 549. boj na Paštriku. Tim dvema brigadama treba dodati dve komponente u kopnenoj vojsci, to su jedinice Vojne policije i jedinice 72. i 63. padobranske brigade. I to baš tim redom.

Vučić danas u Somboru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine. Kako je navedeno u saopštenju, obeležavanje će biti održano u Somboru od 18 časova.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading