nato
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Šef Vojnog komiteta NATO-a, holandski admiral Rob Bauer, izjavio je da je ta alijansa spremna za sukob sa Rusijom.

Bauer je to rekao u intervjuu onlajn izdanju ukrajinskog Ministarstva odbrane Armyinform, odgovarajući na pitanje o spremnosti bloka za sukob sa Ruskom Federacijom.

„Da li smo spremni? Odgovor je: da! Naš glavni zadatak je da budemo spremni“, naglasio je Bauer.

Otkrio je da je NATO počeo da se priprema za takav razvoj događaja još 2014, odmah nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, a da je 2019. počeo da se vraća kolektivnoj bezbednosti, sa promenom strategije, operativnim planiranjem i podizanjem borbene gotovosti oružanih snaga zemalja članica bloka.

Ruska vojska je usvojila strategiju „ujeda“ ili „uboda“: izvodi male napade na nekoliko delova fronta odjednom.

Ukrajina ne može da izdrži celom dužinom linije fronta, pa je takvi napadi iscrpljuju i donose Rusiji, doduše male, ali opipljive rezultate, ocenio je francuski dnevni list Le Figaro.

Vojni stručnjaci koje je anketirao, napominju da ne isključuju rusku ofanzivu na proleće da bi Kijev doveli u tešku poziciju i primorali na pregovore.

Njihov zaključak je: moguće je da se rat približava opasnoj prelomnoj tački, pa ukrajinska vojska i njeni zapadni saveznici moraju u potpunosti da promene taktiku i strategiju ako ne žele da Rusija pobedi.

Američki institut za proučavanje rata (ICW) saopštio je da će ruska armija ovog leta pokrenuti veliku ofanzivu na Ukrajinu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading