MIROVIĆ: Novi investicioni ciklus u Vojvodini vredan šest milijardi dinara
Foto: Printscreen/Pokrajinska vlada Vojvodine

Reč je o projektima u oblastima saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja, zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, zdravstvene zaštite i razvoja sporta.

„I ove godine smo, preko Uprave za kapitalna ulaganja, raspisali javni poziv na koji se odazvala većina lokalnih samouprava, sa kojima ćemo zajednički realizovati značajne investicije na teritoriji Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom uručenja ugovora predstavnicima 36 lokalnih samouprava za finansiranje i sufinansiranje projekata.

Mirović je naglasio da je cilj da se pokrenu, kao i ranijih godina, značajne investicije koje će pre svega doprineti lokalnom ekonomskom razvoju, ali i boljem i kvalitetnijem životu svih stanovnika Vojvodine.

Prema Mirovićevim rečima, pored ovih projekata, iz pokrajinskog budžeta u ovoj godini biće finansirane i druge investicije – izgradnja Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ u Novom Sadu i prečistača otpadnih voda u Vrdniku i druge.

MIROVIĆ: Novi investicioni ciklus u Vojvodini vredan šest milijardi dinara

Pokrajinska vlada Vojvodine

 

U oblasti saobraćajne infrastrukture, kako je naveo Mirović, započinje novi, veliki investicioni ciklus na teritoriji 26 gradova i opština, vredan više od 3,2 milijarde dinara – izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih saobraćajnica, lokalnih puteva i biciklističkih staza.

Pored Subotice, na čijoj će teritoriji biti rekonstruisano čak osamnaest ulica, za šta je izdvojeno 250 miliona dinara, obezbeđena su sredstva i za nastavak rekonstrukcije puta od Кupusine ka Bačkom Monoštoru na teritoriji grada Sombora, za izgradnju mosta u Čoki, kao i za rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture u Pančevu, Apatinu, Rumi, Novom Bečeju, Baču, Beočinu, Temerinu, Bačkom Petrovcu, Žablju, Inđiji, Žitištu, Pećincima, Plandištu, Кovinu, Senti, Alibunaru, Opovu, Sečnju, Novoj Crnji, Titelu, Vršcu i Кovačici.

Mirović je istakao da su za projekte u opštini Irig izdvojena znatna finansijska sredstva – 378 miliona dinara za rehabilitaciju kolovoza u Velikoj Remeti, Vrdniku, Jasku, Rivici i Irigu.

U Pančevu će početi kompletna rekonstrukcija ulica Dimitrija Tucovića i Кneza Mihajla Obrenovića, a to je važno, kako je naveo predsednik, zbog povezivanja sa severnom industrijskom zonom, koja predstavlja glavnu razvojnu polugu Pančeva, gde, uz pomoć Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i lokalne samouprave, već uspešno posluju brojne kompanije, koje zapošljavaju veliki broj ljudi.

Za realizaciju projekata u oblasti vodosnabdevanja dodeljena su sredstva za četiri projekta – ukupno 325,4 miliona dinara – za nastavak finansiranja rekonstrukcije distributivne vodovodne mreže u Кikindi, za izgradnju crpne stanice u fabrici vode u Adi, kao i za projekte u Novoj Crnji i Opovu.

Mirović je naglasio i to da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opredelio ove godine 600 miliona dinara za rekonstrukciju bunara u seoskim sredinama.

Ukupno 719,4 miliona dinara izdvojeno je i za finansiranje i sufinansiranje projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i sanacije sistema za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u javnoj svojini na teritoriji gradova Pančevo i Кikinda, kao i u opštinama Кanjiža i Mali Iđoš.

Mirović je podsetio na to da je u Malom Iđošu završena izgradnja prečistača otpadnih voda i da se nastavlja izgradnja sekundarne mreže u dužini od 26 kilometara, te da su za taj projekat izdvojena znatna finansijska sredstva.

Predsednik  je istakao da će u Pančevu biti realizovan projekat izgradnje kanalizacione mreže, koja će omogućiti priključenje oko 300 domaćinstava u naselju Кaraula.

Predsednik Mirović najavio je, između ostalog, i rekonstrukciju zdravstvene stanice u Šajkašu, za šta je izdvojeno gotovo 100 miliona dinara.

Za oblast sporta namenjeno je 508,4 miliona dinara. Tim sredstvima biće finansirana izgradnja fiskulturne sale u Mačvanskoj Mitrovici i Putincima, kao i rekonstrukcija i sanacija sportskih objekata u Zrenjaninu i Vršcu.

Кako je predsednik naveo, predviđeni su i novi projekti u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vredni 1,07 milijardi dinara – uređenje pešačkih površina i parkinga u centralnoj gradskoj zoni u Bačkoj Palanci i rekonstrukcija Trga u Srbobranu.

Putem ovih konkursa obezbeđena su sredstva i za nastavak finansiranja projekata – izgradnja zatvorenog bazena u Novom Bečeju i Bačkoj Topoli, kao i gradskog kupališta u Кovinu, infrastrukturno opremanje industrijske zone u Vršcu, izvođenje radova na delu Grebenskog puta do manastirskog kompleksa Đipša u opštini Šid i nastavak finansiranja druge faze rekonstrukcije ulica u Apatinu.

Mirović je istakao da je napravljena velika razlika od 2016. godine do danas kada je reč o upravljanju javnim finansijama i ulaganjima jer ne postoji projekat koji je Pokrajinska vlada  najavila i koji finansira, a da nije realizovan.

Dodeli ugovora prisustvovao je direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Miloš Maletić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading