Mirović prisustvovao obeležavanju godišnjice puštanja u saobraćaj brze pruge Beograd – Novi Sad
Foto: Printscreen/Pokrajinska vlada

„Dokazali smo da smo dostojni snažnog početnog impulsa koji su dali predsednici Si Đinping i Aleksandar Vučić i potvrdili da sa ponosom možemo da opravdamo tu saradnju i čelično prijateljstvo. Nastavićemo zajednički da delujemo da bismo ispunili obećanje da ćemo do kraja 2024. godine brzim vozom putovati do Subotice. Krajem sledeće godine svedočićemo o razvoju prijateljstva i saradnje dve države na izuzetnim osnovama, koje mogu biti primer i drugim državama“, izjavio je predsednik Mirović i najavio u narednim mesecima dolazak kineskih kompanija, koje će otvarati velike pogone u Vojvodini.

Predsednik Mirović zahvalio je svim projektantima, inženjerima, zaposlenima u svim kompanijama, posebno u onima koje su izvodile radove, na izuzetnom trudu jer se godinu dana nakon što je pruga puštena u saobraćaj pokazuje kvalitet, profesionalizam, odgovornost, preciznost i sve ono što se očekivalo od tako renomiranih komapanija koje su predvodili kineski partneri na zadovoljstvo svih građana.

 

„Na današnji dan nije samo otvorena deonica Novi Sad – Beograd. Današnji dan je prekretnica u razvoju Srbije. Pokazali smo da smo dovoljno jaki da sa našim partnerima izgradimo brzu prugu. Ovo je slika nove, modernije i snažne Srbije“, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Tokom prethodnih godinu dana deonicom od Novog Sada do Beograda prevezlo se više od tri miliona putnika.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je Srbija u proteklih deset godina napravila iskorak kada je reč o razvoju železničke infrastrukture, te da je brza pruga kroz Vojvodinu velika razvojna šansa i novi kvalitet u životu građana.

„Dan kada je ′Soko′ krenuo upisan je crvenim slovima u kalendar Novog Sada i naše zemlje. Saobraćaj je žila kucavica svake države i zato nastavljamo na svim nivoima – lokalnom, pokrajinskom i republičkom – da ovu važnu oblast unapređujemo“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da je ova deonica simbol i dobar primer odlične saradnje Srbije i Kine.

Predsednik kompanije „China railway international co“ Đu Guođang naveo je da ova kompanija garantuje stabilnost i bezbednost železničkog saobraćaja.

Događaju je prisustvovao i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading