ALO! INTERVJU Vladimir Pavićević o predstojećim predsedničkim izborima u Crnoj Gori: MILO PADA U MARTU
Foto: Promo/Vladimir Pavićević - Privatna arhiva

Vladimir Pavićević, savetnik potpredsednika Vlade Crne Gore, u intervjuu za Alo! kaže da je uveren da zajednički kandidat parlamentarne većine može ubedljivo da pobedi večitog vladara te zemlje, kako zovu, Mila Đukanovića, već u prvom krugu.

Milojko Spajić i Dejan Vukšić su zvanično ušli u trku za šefa države, to znači da neće biti jedinstvenog kandidata koji bi izašao na crtu Milu Đukanoviću?

- Zasad su svoju kandidaturu najavili Milojko Spajić, Andrija Mandić i Dejan Vukšić. Moj je stav da se brzopleto ušlo u isticanje ovih kandidatura jer prioritet pobednika iz 2020. godine treba da bude puno razvlašćivanje Mila Đukanovića. To puno razvlašćivanje Mila Đukanovića najjednostavnije i najefikasnije se postiže ubedljivom pobedom nad Milom Đukanovićem već u prvom krugu predsedničkih izbora. Do te pobede se dolazi dogovorom o jednom, zajedničkom, jedinstvenom kandidatu pobednika iz 2020. Svaki drugi put poput isticanja niza kandidatura na ovoj našoj strani Milu ostavlja kakvu takvu veru da i on na ovim izborima može da ima neku šansu.

Kolike su šanse da se ipak dogovori zajednički kandidat?

- Šanse postoje sve do zvaničnog isteka roka za kandidature. Sve što imamo do sada to su najave kandidatura, a 26. februara ćemo definitivno da znamo ko je sve podneo kandidaturu. Zanimljivo je da kuva u taboru DPS-a, izgleda da Milo više ne kontroliše procese ni u svojoj stranci.

ALO! INTERVJU Vladimir Pavićević o predstojećim predsedničkim izborima u Crnoj Gori: MILO PADA U MARTU

 

 

Razgovaraćemo o Đukanovićevoj kandidaturi, ali pre toga - ko će se po vašem mišljenju još kandidovati na ovoj strani Milovih suparnika?

- Nepredvidivo je. Moguće je da imamo mnoštvo kandidata, a možda neki od najavljenih i povuku svoje kandidature. Moj predlog je da se postigne dogovor o jednom zajedničkom kandidatu. To je idealna situacija. Ukoliko ipak gospodin Spajić ostane pri odluci da će da se kandiduje, onda bi drugi najbolji model bio da uz gospodina Spajića kao kandidata Evrope sad parlamentarna većina od 30. avgusta ima svog kandidata. Da pokušamo da naša dva kandidata istisnu Mila već u prvom krugu, pa da u drugom krugu početkom aprila imamo oba kandidata koji baštine avgustovsku pobedu i ideale iz 2020. godine. I to bi bilo veoma dobro.

Poslanik DF Jovan Vučurović je pozvao stranke parlamentarne većina da podrže Andriju Mandića, kakve su njegove šanse?

- Mandić je iskusni političar koji je naročito poslednjih meseci doprineo boljoj komunikaciji između predstavnika parlamentarne većine. Taj njegov doprinos je dragocen. Što se tiče buduće uloge Andrije Mandića u crnogorskoj politici, moja procena je da bi gospodin Mandić trebalo da bude član Vlade Crne Gore, dakle ministar u vladi, do čega možemo da dođemo rekonstrukcijom ove Dritanove i Jokovićeve vlade. Kada je formirana Krivokapićeva vlada, ja sam javno govorio  da je Mandić trebalo da bude potpredsednik te vlade. I sada jasno poručujem - Andrija Mandić mnogo više Crnoj Gori može da pruži kao ministar u vladi, nego kao kandidat za predsednika Crne Gore. Ali evo, da sačekamo tu finalnu listu kandidata, tada će sve biti mnogo jasnije.

Veliki broj kandidata značio bi i da se pobeda nad Milom neće dogoditi u prvom krugu, ko ima najveće šanse da uđe u drugi krug?

- Sve zavisi od finalne liste kandidata. Ako bismo se držali kandidatura koje su do sada najavljene, Spajić je prvi favorit za ulazak u drugi krug, potom Andrija Mandić, a Dejan Vukšić nema ni teoretske šanse da se plasira. Očekujem da će uoči isteka roka za predaju kandidatura Vukšić da se odrekne svoje kandidature i da podrži gospodina Spajića. Političar koji bi građanima bio veoma zanimljiv u smislu kandidata za predsednika je i Saša Damjanović, aktuelni ministar finansija, tu su i Marko Kovač, ministar pravde, kao i profesor Miodrag Lekić, koji je sada poslanik.

Da li će se Đukanović kandidovati zbog želje da pobedi ili zbog imuniteta koji bi mogao da ga zaštiti?

- Milo mora da se kandiduje zato što se tako bori za očuvanje imuniteta koji mu daje pozicija predsednika države i zato što tom kandidaturom želi da produži vreme upravljanja svojom strankom. Uz to, on je takav tip autoritarne ličnosti koji je netrpeljiv prema svakome ko bi snagom svog autoriteta mogao da naruši njegov autoritet. Strah od Mila sprečava mnoge ljude u njegovom DPS-u da istaknu svoju ambiciju za preuzimanje stranke ili da se suprotstave Milu u periodu kada on svojim delanjem svojoj partiji donosi samo štetu.

Šta će biti ako Milo pobedi, šta to znači za Crnu Goru?

- Milo na predstojeće izbore ide kao autsajder i skoro da je nemoguće da on može da pobedi. Ali ne treba mu ostaviti ni trunku prostora da pokuša da napravi iznenađenje. Iskustvo nam govori da je takvih iznenađenja bilo. Setimo se samo 2012. godine u Srbiji, kada smo uoči izbora za predsednika države na naslovnim stranicama nekih novina čitali da je Toma Nikolić gubitnik s predumišljajem. I onda je taj gubitnik pobedio Borisa Tadića. Ponavljam, Milu se ne sme ostaviti ni promil šanse da poziciju sigurnog izbornog gubitnika pretvori u pobedu. Naš primarni interes je puno razvlašćivanje Mila Đukanovića i zato ja insistiram na ideji da imamo jedinstvenog kandidata za predsednika države u ime svih pobedničkih saveza iz 2020. godine koji bi Mila politički penzionisao već u prvom krugu izbora 19. marta.

Kako komentarišete trenutnu poziciju u kojoj se nalazi predsednik Srbije Aleksandar Vučić?

- Kontekst u kome se nalazi i region i ceo svet je veoma kompleksan i to otežava posao onima koji imaju najveću moć i koji odlučuju. To važi i za predsednika Srbije gospodina Vučića. Nedavno sam bio u Beogradu i uverio se da je uz pitanje odnosa prema Rusiji, kosovsko pitanje izbilo u prvi plan kada govorimo o srpskoj politici. To su u datom kontekstu teška, veoma osetljiva pitanja i mojim prijateljima u Srbiji, koji dominantno utiču na procese, želim da razborito procenjuju šta i kako dalje da se radi povodom ovih pitanja.

Dijalog i strpljenje

Da li Srbija treba da prihvati francusko-nemački plan?

- Moja preporuka je da se uporno insistira na dijalogu i kompromisu. I drugo, da se ima strpljenja. Ukoliko bi se pozicija Srbije o Kosovu i dalje temeljila na ova dva ključna stuba, to bi moglo da rezultira relativno dobrom pozicijom Srbije uoči momenta kada budemo bliži finalnom kompromisu. Dijalog i strpljenje uz ofanzivnu diplomatiju - to je najbolji put ka što boljoj poziciji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading