SVEDOK RAZOTKRIO VELIKU ZAVERU Atentat na Vučića finansiran iz Crne Gore
EPA

Kako je rekao, za svrgavanje vlasti su bili zaduženi i Radoje Zvicer i ljudi iz ANB, koja je u to vreme bila pod direktnom kontrolom predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

GLAVNA PREPREKA

Lalić je prekjuče u sudnici rekao da je kupljen snajper kojim su pripadnici klana, zajedno sa vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom, planirali atentat. Kako je naveo, oni su Vučića videli kao glavnu prepreku. O tome je okrivljeni-saradnik govorio i ranije, međutim, sada je prvi put pomenuo ANB kao deo zavere za svrgavanje vlasti u Srbiji. To je svakako veoma bitna činjenica, s obzirom na to da budi više nego ozbiljnu sumnju da je u sve umešan i Milo Đukanović.

Lalić je objasnio da su za svrgavanje vladajuće strukture direktno bili zaduženi Belivuk, Miljković i advokat Dejan Lazarević, koji je pripadnicima ovog klana javio da im se sprema hapšenje.

SVEDOK RAZOTKRIO VELIKU ZAVERU Atentat na Vučića finansiran iz Crne Gore

Printscreen

 

 

- Grupa nije došla do faze u kojoj bi se odlučivalo ko bi pucao iz snajpera na predsednika - ispričao je Lalić, koji je bio istaknuti član klana, do detalja upućen u sve što su planirali i preduzimali.

Podsetimo, srpske službe došle su svojevremeno do saznanja da bi na predsednika Vučića moglo da bude pucano tokom otvaranja spomenika Stefanu Nemanji, na platou kod stare železničke stanice u Beogradu. Tada je Vučiću savetovano da iz bezbednosnih razloga odustane od govora na toj manifestaciji, međutim, on je odlučio da se ipak pojavi na otvaranju monumentalnog spomenika. Inače, nakon hapšenja pripadnika klana policija je došla u posed snimaka na kojima se vidi takozvano upucavanje snajpera. To je postupak provere i probe snajperske puške, koji snajperisti koriste da bi naštelovali oružje koje podrazumeva milimetarsku preciznost.

RAZNI FAKTORI

Prema rečima Ljubana Karana, bivšeg potpukovnika KOS, znali smo da su ta dva klana iz Crne Gore čvrsto povezana sa ANB, a znali smo i da tu agenciju kontroliše Milo Đukanović i da ona radi po njegovim instrukcijama.

- A što se tiče samog ugrožavanja predsednika Vučića, tu su se poklopili interesi kriminalnih klanova i stranog faktora. Dakle, nije u pitanju samo Milo Đukanović, nego mnogi faktori na Zapadu koji na Balkanu imaju isti cilj: da uklone predsednika Srbije. Tu je i albanski faktor, zatim Hrvatska i njene bezbednosne agencije, pa bošnjačke...

Predsednik: Znao sam da je snajper za mene

Predsednik Vučić rekao je juče da će se tužilaštvo i službe baviti izjavom Srđana Lalića o planovima za rušenje vlasti u Srbiji.

SVEDOK RAZOTKRIO VELIKU ZAVERU Atentat na Vučića finansiran iz Crne Gore

Foto: Printscreen

 

 

- Ovo je prvi put javno da smo čuli, ali smo znali za umešanost pojedinaca iz različitih regionalnih službi - rekao je Vučić i podsetio da Lalić kao okrivljeni-saradnik ne sme da laže zbog sebe.

- On je okrivljeni-saradnik. To je jedini razlog. Svi ostali smeju da lažu, a on je jedini koji ne sme da laže. Ako slaže, on gubi mogućnost saradnje i dogovora koji je postigao sa tužilaštvom, a on je postigao dogovor da odleži 18 godina, ovako bi morao da leži još 45, 50, možda i 60 godina. Dakle, on sebe spasava govoreći istinu, druga je stvar što to ruši sve laži i sve neistine koje su neki izgovarali proteklih godina.

Vučić je naglasio i da je, što se njega tiče, sve znao:

- Znao sam i tog dana kada je pripremano, znao sam da je snajper za mene.

Šta je o atentatu ranije pričao Lalić

* Plan je dogovoren u decembru 2020. i januaru 2021. godine, kad su Belivuk i Miljković bili u poseti Radoju Zviceru u Kotoru

* Zvicer je tada isplatio Belivuku i Miljkoviću pet miliona evra kako bi obezbedili logističku i svaku drugu pomoć u delu srpskih službi. To je bila samo prva tranša, Zvicer je bio spreman da im da i više novca

* Cilj je bio da se podesi politička klima za dovođenje na vlast nekoga ko bi bio podoban i radio u interesu klana

* Trebalo je da se utiče na glasače preko društvenih mreža.

* Zvicer je kao najveću pretnju video Vučića posle njegove objave rata mafiji

* Bilo je pomena i da prvi sledeći protesti opozicije u Srbiji budu što veći kako bi se izazvali sukobi i kako bi se oslabile institucije države

Prvi razgovori u decembru 2020.

Prema pisanju medija, Belivuk i njegova ekipa su još u decembru 2020. prvi put sa svojim crnogorskim vezama, dakle Zvicerom i pripadnicima ANB, razmatrali plan o atentatu na Vučića. U komunikaciji su žargonski govorili da treba da „sašiju Dugačkog“ (tako su nazivali Vučića u razgovorima i porukama preko aplikacije Skaj, za koju su mislili da im garantuje zaštitu od prisluškivanja).

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading