andrija mandić
Foto: Printscreen/YouTube/ Skupština Crne Gore

„Kakva je ranije bila situacija najbolje vidimo iz Skaj prepiski. Meni su najbliži prijatelji iz bivšeg Demokratskog fronta i ne razmišljam o tome da se priključim nekoj novoj političkoj partiji. Čini mi se da je predsednik Skupštine Andrija Mandić faktor stabilnosti u celoj zavrzlami koja se trenutno dešava. To primećuju i naši partneri iz međunarodne zajednice. Parlament i njegovo rukovodstvo je trenutno najstabilnije i isporučuje najbolje rezultate“, ocenio je Bajčetić.

Politički analitičar Vladimir Pavićević smatra da je premijer Milojko Spajić ovih dana počeo da misli i radi politički.

„Kad bismo se vratili unazad pola godine, premijer je govorio da ga isključivo interesuju ekonomija i finansije. Međutim, prvi njegov iskorak u politiku bio je sukob sa Jakovom Milatovićem, nakon čega je aktuelni predsednik napustio Pokret Evropa sad. Rejting Milatovića je od tada u padu, dok Spajićev rejting raste. Što se tiče izbora v.d direktora Uprave policije, videli smo da premijer nije hteo da dozvoli da se ništa ne pita oko toga“, podvukao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, premijer je pokazao autoritet i da se u njegovim skorijim potezima ne možemo govoriti o autokratiji.

„Nužno je bilo da dođe do dijaloga oko izbora v.d. direktora Uprave policije. Ne sme se dozvoliti da funkcioneri Vlade ne čitaju materijale pripremljene za sednicu. Možda je i u tome suština spora oko izbora policijskog čelnika“, kazao je Pavićević.

Bajčetić je rekao da je dobro što imamo tenzije i varnice u vladajućoj koaliciji.

„Toga nije bilo za vreme DPS vladavine. Ono što sada gledamo je zaista demokratija. Kontrolišu jedni druge, šrostor za neke regularnosti je sužen, krenulo je da radi i tužilaštvo… Mislim da će doći do kompromisa na relaciji PES- Demokrate, pre svega zbog toga što je red na ulazak u Spajićevu Vladu veoma dug. Ne treba zaboraviti da Vlada treba da imenuje i direktora ANB-a“, podsetio je Bajčetić.

Pavićević je naglasio da je „zategnutost odnosa između PES-a i Demokrata dovedena do maksimuma“.  

„Spajić je pripremio situaciju na otvaranju tunela gde se videlo da je jedan od ministara Demokrata praktično njegov. Premijer ima nekoliko aduta. Svi funkcioneri Demokrata nemaju isto mišljenje vezano za konflikt sa Pokretom Evropa sad. Slika oko tunela je bila vrlo jasna- Spajić je doveo ministra iz redova Demokrata koji je rekao to što je rekao. Druga stvar je mogućnost da Milatović formira stranku. Koliko je meni poznato, on je krenuo da formira stranku mnogo pre nego što je izašao iz PES-a. Sigurno je da u ovu borbu nešto oslabljeniji ulazi Milatović, a nešto jači Spajić“, zaključuje Pavićević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading