ALO! INTERVJU: PROF. DR MILJKO RISTIĆ, KANDIDAT SRS ZA GRADONAČELNIKA BEOGRADA Ja sam čovek koji  će doneti promene
Blic: Masanori Jošida

Do pre nekoliko dana tekst o profesoru počeo bi ovom definicijom. Sada, međutim, tome se mora dodati još jedno: Ristić je kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda.

U intervjuu za Alo!, on poručuje da ima čvrsto uverenje da može da donese dugoočekivane promene u Beogradu, pre svega one vezane za zdravstveni sistem.  

Ko vas je pozvao da budete na čelu liste SRS? Šta je bilo presudno da prihvatite?

- Pozvao me je prof. dr Vojislav Šešelj, predsednik SRS. Program te stranke nikada nije menjao svoje pravce, od dana kada je ova stranka formirana. Taj stav je podrazumevao jedinstvo srpskog naroda i zaštitu ljudskih prava građana srpske nacionalnosti, jednake drugim nacionalnostima koje su bile većinski deo stanovništva u bivšim republikama Jugoslavije. Program SRS nikada nije tražio beneficije za srpsku populaciju, ali ta očekivana prava su izostala, pa je na brutalan način ta populacija proterana iz buduće države Hrvatske, nekoliko srpskih vojnika ubijeno je u Sloveniji, kao i na Kosovu, gde su organi Srba upotrebljavani za transplantacije. Pomenute republike postale su države, kao i Crna Gora, a srpska deca nisu imala pravo ni da im se nastava u školi izvodi na maternjem jeziku.

Šta mislite o ostalim nosiocima lista i kandidatima za gradonačelnika - Aleksandru Šapiću, Vladeti Jankoviću, Dobrici Veselinoviću?

- Nedovoljno ih poznajem, ali nemam nikakvu negativnu konotaciju.

Dobro, da onda preformulišem pitanje: Koja je vaša prednost u odnosu na njih?

- Mislim da mogu da donesem dugo očekivane i potrebne promene u Beogradu, pre svega vezane za zdravstveni sistem. Statistika je neumoljiva s obzirom na to da se zbog kardiovaskularnih, malignih i drugih oboljenja broj stanovnika Srbije smanjuje svake godine za oko 35.000, pa i više. Jasan signal za uzbunu da se ovaj trend mora smanjiti.

Ako budete izabrani, ko će činiti vaš tim, šta je osnova vašeg programa i koji će biti prvi potezi?

- Primarni zadatak bi se sastojao u efikasnijoj, racionalnijoj i stručnijoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Kao i pred evropskim glavnim gradovima, i pred Beogradom se nalaze različiti problemi za čije rešavanje su potrebni kompetentni stručnjaci različitih profesija, pa njihov izbor neće biti lak i ne može se doneti preko noći.

Šta mislite o...

ALEKSANDRU VUČIĆU

ALO! INTERVJU: PROF. DR MILJKO RISTIĆ, KANDIDAT SRS ZA GRADONAČELNIKA BEOGRADA Ja sam čovek koji  će doneti promene

Tanjug

 

- Država Srbija nikada nije imala predsednika kao što je Aleksandar Vučić: obaveštenog do detalja u svim sferama naših života i profesija i spremnog za rešavanje problema iz različitih sfera života. Na najbolji mogući način podigao je ugled Srbije u svetu i pokazao da možemo biti rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Evrope.

VOJISLAVU ŠEŠELJU

ALO! INTERVJU: PROF. DR MILJKO RISTIĆ, KANDIDAT SRS ZA GRADONAČELNIKA BEOGRADA Ja sam čovek koji  će doneti promene

Tanjug/Sava Radovanović

 

- Dr Vojislava Šešelja poznajem 30 godina. On je jedan obrazovan i inteligentan čovek, čije su studentske ispite na pravnom fakultetu u Sarajevu, gde je studirao, slušali mnogi intelektualci.

 

S kim biste najpre ušli u koaliciju u gradskoj vlasti ukoliko takav bude raspored snaga?

- O koaliciji ne odlučuje gradonačelnik, već rukovodstvo Srpske radikalne stranke.

ALO! INTERVJU: PROF. DR MILJKO RISTIĆ, KANDIDAT SRS ZA GRADONAČELNIKA BEOGRADA Ja sam čovek koji  će doneti promene

Alo!/Masanori Jošida

 

Decenijama ste deo zdravstvenog sistema. Kako vam se sada čini stanje u srpskom zdravstvu?

- Sadašnje stanje zdravstvenog sistema, u eri pandemije, pokazuje da je naš zdravstveni sistem izuzetno sposoban da se, pre svega stručnom obučenošću medicinskih radnika, uspešno izbori i sa ovakvom vrstom bolesti. Ovaj sistem efikasnosti zdravstvenog sistema je promenio sliku našeg zdravstva, kome je trebalo 50 godina da bude na pragu otvaranja novog Kliničkog centra Srbije, a taj period nije bio kraći ni za ostale centre u Srbiji. Primena savremenih metoda lečenja bila je sputana jednim delom zbog nedostatka prostora i opreme. Otvaranje KCS, Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2 i rekonstrukcija postojećih zdravstvenih centara su dokaz da smo na dobrom putu da naš zdravstveni sistem bude na zavidnom nivou.

Neizbežno pitanje je i korona. Kako se Srbija izborila sa virusom?

- Srbija se dobro izborila sa virusom, ali ne smemo zaboraviti da je veliki broj pacijenata sa drugim bolestima bio odlagan zbog epidemiološke situacije, te je njihovo zdravstveno stanje pogoršano, što je otežavalo njihovo lečenje.

Srbija vodi dobru međunarodnu politiku

Srbiji predstoje teški izazovi nakon eskalacije krize u Ukrajini. Kako da se ponašamo?

- Srbija vodi dobru međunarodnu politiku. Potencira svoju poziciju neutralnosti, nezameranja svim akterima ove krize, uz brigu kako da stanovnici naše zemlje najbezbolnije prebrode ovaj, vrlo izvesno težak, period pred nama.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Bane

28.02.2022 12:34

Profesor je fenomenalan doktor. Postoji samo jedan za srce a to je Profesor Ristic.