I ČAŠICA RAKIJE MOŽE DA POMOGNE Naš kardiolog otkriva šta treba uraditi kako bi "preživeli" nagle promene vremena
Blic: Masanori Jošida

Nedavno je jedan čovek iznenada umro u tramvaju na Zvezdari, drugi u parku na Voždovcu. U vezi sa tim kardiolog prof. dr Miljko Ristić za televiziju Prva govori kako naglo zahlađenje utiče na naš organizam.

"Još davno grčki filozof primetio je da naglom promenom vremena nastaju tegobe poput glavobolje, malaksalosti, zujanja u ušima, slabosti, bolovi u zglobovima, ubrzani puls... Postoji naučno objašnjenje zbog čega se to dešava, a u pitanju je promena magnetnog polja oko planete Zemlje. Magnetno polje je ili slabije, ili jače, u zavisnosti od jačine Sunca", objašnjava kardiolog i dodaje.

"Ova problematika pogađa i starije i mlađe, iako su stariji mnogo osetljiviji. Jači intenzitet magnetnog polja deluje više na hronične bolesnike. Sada bar imamo mogućnost da pratimo promene vremena i putem svojih mobilnih uređaja, pa bi se tako trebalo pripremiti na iste."

Kardiolog objašnjava kako bi trebalo da se ponašaju hronični bolesnici:

"Ove tegobe mogu se javiti i kod potpuno zdravih osoba, što je ređe, oni to kompenzuju svojim mehanizmima koji su potpuno u redu. Kod kardiovaskularnih bolesnika promene vremena deluju drastičnije. Nije loše da ovi bolesnici odu na pregled pred najavljenu promenu vremena, da provere krvni pritisak, EKG i sve ostalo što je predviđeno. Jedno od rešenja je slojevito oblačenje, kojeg se možemo osloboditi u toku dana", ističe prof. dr Ristić.

Međutim, pored lekova, prof. dr Ristić otkriva da alkoholna pića u umerenoj količini mogu povoljno da utiču na naš organizam u ovim situacijama.

"Alkoholna pića u ograničenim količinama imaju isto dejstvo poput lekova, ali bi lekari trebalo da vode računa kome i koliko ih preporučuju. Domaća rakija i vino proširuju krvne sudove i ubrzavaju cirkulaciju, ali moramo paziti na doze", tvrdi on za kraj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading