EVO ZBOG ČEGA UMRU NA TERENU Kardiohirurg o slučaju fudbalera Gudelja: Svašta sam se naslušao od FIFA
Blic: Masanori Jošida

Srpski fudbaler Dragi Gudelj, rođeni brat našeg reprezentativca Nemanje Gudelja, preživeo je životnu dramu tokom vikenda. Na utakmici svoje Kordobe je doživeo srčani zastoj i lekari su ga reanimirali sedam minuta, a potom se povratio i čak želeo da nastavi da igra. Naravno, nikome od prisutnih nije ni palo na pamet da mu dozvoli, pa je prebačen u bolnicu u kojoj se polako oporavlja i sa njim će biti sve u redu.

"Sve sportske aktivnosti su drugačijeg intenziteta. Mi sprovodimo medicinske testove, koji su verodostojni. Obaveza je svih fudbalskih ekipa i sportista da se podvrgnu tim testovima, kako se ovakve stvari ne bi dešavale. To je test opterećenja koji ne zahteva veliku opremu. Za pojedine sportove otpor se intenzivira od 25 vati, obični ljudi izdrže do 100. Međutim, za alpiniste je potrebno da se izdrži test od 250, a za sportiste od 150 do 200 vati", objasnio je poznati srpski kardiohirurg dr Miljko Ristić za Kurir televiziju i potom se dotakao samog slučaja srpskog fudbalera.

"Ne znam da li je rađen test za pacijenta o kom pričamo, ali ima primera da brojni sportisti nisu ni pregledani. Odlazeći na brojne seminare FIFA, kad smo razgovarali o iznenadnim smrtima na terenu, dolazili smo do otkrića da na mnogima nisu ni rađeni testovi izdržljivosti, pa nisu ni mogle da budu otkrivene neke srčane mane".

EVO ZBOG ČEGA UMRU NA TERENU Kardiohirurg o slučaju fudbalera Gudelja: Svašta sam se naslušao od FIFA

Foto: Printscreen/instagram

 

Doktor Ristić podseća da veliki broj sportskih ekipa čak i nema kondicionog trenera, što bi trebalo da bude zakonska obaveza, a upravo je na njemu da odredi test na osnovu kog dobija dozvolu da se takmiči, zbog čega se osvrnuo i na primer u srpskom fudbalu...

"Mi dugo u našoj zemlji nismo imali kondicionog trenera, recimo reprezentacija ga nije imala do dolaska Ilije Petkovića za selektora. Primera radi, daje im se test koji moraju da završe u roku od 50 sekundi. Ona koji ne uspe da ga obavi u tom roku, nije sposoban da igra utakmicu. Oni su možda zdravi i nemaju srčanih problema, ali se može zaključiti koliko je ko sposoban da igra. Naša reprezentacija koja je igrala na Svetskom prvenstvu imala je mnogo igrača koji nisu bili sposobni da igraju, što je nonsens", zaključio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading