KAO SCENARIO ZA FILM! Mrkonjić je imao impresivnu biografiju, radio je po Africi i Aziji, a obavljao je mnogo razlitih političkih funkcija
Foto: ATA Images

Srbiju je večeras potresla vest da je preminuo Milutin MrkonjićVišedecenijski političar i aktivni učesnik u brojnim vlastima u poslednjih 30 godina je rođen u Beogradu, 23. maja 1942. godine, a diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje železnica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje. Godine 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov direktor.

Učestvovao je u brojnim projektima u Alžiru, Venecueli, Iraku, Kuvajtu, Kini, Gabonu, Libiji.

Bio je potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije od 8. maja 2007. godine. Pošto je predsednik Skupštine Tomislav Nikolić podneo ostavku, Mrkonjić je preuzeo predsedavanje sednicama Skupštine kao najstariji od potpredsednika, do izbora novog predsednika Olivera Dulića 23. maja 2007. Pred Mrkonjićem je Vlada Republike Srbije položila zakletvu 15. maja 2007. godine.

Na izborima za predsednika Srbije, januara 2008. godine, bio je kandidat SPS-a i osvojio je oko 6% glasova.

U Vladi koja je formirana posle izbora u maju 2012. godine, Milutin Mrkonjić je obavljao funkciju ministra saobraćaja do rekonstrukcije koja je završena 2. septembra 2013. godine. Na tom mestu ga je zamenio stranački kolega Aleksandar Antić.

Supruga Milutina Mrke Mrkonjića je Dragana Daša Mrkonjić, koja je godinama radila kao advokat, a kasnije i kao sudija. Njih dvoje su bili u braku više od 30 godina.

Od 2012. godine je bio u vezi sa poznatom pevačicom Anom Bekutom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading