ZEMAN SNAŽNO UZ SRBIJU: Rekao sam Vučiću da ne podleže pritiscima, naše zemlje nisu kolonija EU!
Foto: Printskrin

Kada je reč o insistiranju Srbije na zaštiti njenih državnih i nacionalnih interesa u rešavanju kosovskog problema, kaže da je njegov savet predsedniku Vučiću bio da ne podleže bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane, kao i da nastoji da održi dobre odnose sa svim značajnim partnerima.

Preporučio mu je, kaže, da Srbija i u pregovorima sa EU oko pridruživanja nastupa samopouzdano, a ne sa servilnošću.

- Moje izvinjenje Srbiji je izvinjenje predsednika Republike za bombardovanje koje se odigralo bez saglasnosti SB UN, pa u tom smislu je i bilo nezakonito - rekao je Zeman odgovarajući na pitanje da li je njegovo izvinjenje bilo lično, kako ga je ocenio češki ministar spoljnih poslova.

Printscreen

 

Upitan kako je taj njegov gest prošao u političkim krugovima u Češkoj, Zeman kaže da je i to većim delom primljeno sa simpatijama, dok kod opozicionih stranaka nije prošlo najbolje.

- Rekao sam da je to bilo izvinjenje u moje ime, pošto sam tada ja bio predsednik Republike i dao sam saglasnost za bombardovanje - kaže Zeman i napominje da je, ipak, zadatak opozicije da kritikuje i predsednika države i parlamenta.

Zeman je poručio, kako je rekao, ponosnom srpskom narodu da nikada ne podlegne zastrašivanju, sa bilo koje strane, kao i da se uvek ponaša ponosno.

Predsednik Češke Zeman koji je ranije izjavili da je bila greška to što je Češka priznala nezavisnost tzv. Kosova i da će tražiti da se razmotri mogućnost povlačenja priznanja na pitanje  da li dalje misli i veruje li da je kompromis moguć, kaže da je tada tzv. kosovska administracija bila predvođena predsednikom ( Hašimom Tačijem) optuženim za zločine, koji se mora suočiti sa optužnicom u Hagu.

Printscreen

 

Dodaje, da ne veruje nijednom predsedniku koji je optužen za takve zločine.

- Iako bi trebalo da dođe do dijaloga između predstavnika dve strane, svakako na čelu ne bi trebalo da stoji čovek poput Hašima Tačija - dodao je Zeman.

Na konstataciju da je EU u raspravi o Zapadnom Balkanu pokazala izvesnu dozu samokritičostinosti kada je reč o angažmanu i motivisanju zemalja ZB za prijem u EU i pitanje da li on očekuje neke konkretne promene po tom pitanju i gde ih vidi, kaže da ga je predsednik Vučić obavestio da se vode razgovori o pristupanju Srbije EU i da su već i zatvorena određena pregovaračka poglavlja.

- Ja bih samo preporučio da Srbija u tim pregovorima nastupa samopouzdano, a ne sa servilnošću. Osim toga, EU ima određenih prigovora vezano i za Poljsku ili Mađarsku, ali mi nismo kolonija i treba da nastupamo samopouzdano - poručio je predsednik Češke.

Komentari (0)

Loading