NEMAČKA PROMENILA STAV O KOSOVU I METOHIJI? Stigao novi non-pejper - Povratak srpskog suvereniteta, Albancima - srpsko državljanstvo!
Foto: Printscreen Youtube

Naime, nemački magazin Cuerst (Zuerst) objavio je da postoji novi non-pejper u vezi sa Kosovom i Metohijom, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

- Pojavio se novi takozvani non-pejper. Ponovo nisu poznati autori, a dokument, u koji je redakcija imala uvid, sadrži 16 tačaka i predstavlja mali diplomatski podvig jer ne krši ni u jednoj tački Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 - ističe Cuerst.

Taj non-pejper predlaže, kako se navodi, da svi građani Kosova i Metohije, a posebno se pominje 873.000 Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Republike Srbije. Takođe se predlaže da na Kosovu i Metohiji i u ostatku Srbije u aprilu iduće godine budu održani zajednički izbori, i to na svim nivoima. U non-pejperu se navodi da bi izabrani guverner Kosova i Metohije trebalo da bude i zamenik predsednika Narodne skupštine Srbije, piše Cuerst, koji se povezuje sa nemačkom desnicom. Uz to, na 99 godina Beograd mora garantovati specijalni status za pokrajinu Kosovo i Metohiju. Promet robe između Kosova i Metohije i ostatka Srbije ponovo bi trebalo da se podstakne, a obezbeđivanje spoljnih granica preuzeli bi službenici Kosova i Metohije i ostatka Srbije zajedno.

Kako se tvrdi, ambasador Srbije pri UN, prema ovom non-pejperu, trebalo bi da ima zamenika određenog od prištinskih vlasti.

Ovaj novi dokument, prema Cuerstu, razlikuje se od ostalih predloga time što bi mogao stvarno da oživi debatu o budućnosti i među kosovskim Albancima. Novi non-pejper predviđa Kosovo i Metohiju kao pokrajinu u sastavu Srbije, ali, što je novo, dodaje magazin, predlog je da postoji neka vrsta partnerstva između Beograda i Prištine.

Realizaciju ovakvog rešenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading