kfor
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/Top Channel Albania

Pojedini tamošnji političari navode da slanje vojnika na KiM narušava neutralnost ove države, po kojoj je oduvek bila prepoznatljiva.

Naime, kako navode švajcarski mediji, a prenosi albanski portal “Zeri“, polemika oko toga da li će Švajcarska rizikovati svoju neutralnost na KiM počela je deset godina pre nego što su Albanci jednostrano proglasili tzv. nezavisnost.

- U Švajcarskoj je debata o raspoređivanju vojske u inostranstvu uvek bila povezana sa debatom o neutralnosti, mnogo više nego u drugim neutralnim državama - istakao je kaže Mihael M. Olsansky, vojni istoričar i profesor na ETH Vojnoj akademiji u Cirih.

Švedska i Irska, na primer, takođe su davale svoje trupe u mirovne misije od 1950-ih, a Austrija je oslonac KFOR-a, tvrdi on.

Prema Olsanskom, švajcarske mirovne misije otkrivaju dve suprotstavljene struje u političkoj debati u Švicarskoj: izolacionizam nasuprot otvorenosti.

Konzervativni i izolacionisti uži krugovi posebno insistiraju na neutralnosti u debati o međunarodnoj saradnji.

- Međutim, ovo nije rasprava o zakonu neutralnosti, već jednostavno o politici neutralnosti - napominje vojni istoričar.

Najveća kritika dolazi od organizacije Pro Švajc (Za Švajcarsku). Ona se, kako prenosi ovaj portal, može sažeti u kategorično odbijanje. Stacioniranje trupa u inostranstvu je nespojivo s neutralnošću zemlje, kaže Stefan Retiker, predsednik Pro Švajc.

- Dužnost vojske je da osigura nacionalnu odbranu, a ne da se angažuje u sumnjivim misijama na drugim mjestima.

Retiker odbacuje argumente koje su iznele pristalice švajcarske misije: izgradnja mira, sigurnost, zabrana imigracije i solidarnost.

- NATO je zaraćena strana i rad s njim sigurno ne promoviše mir - naglašava on.

Prema Retikeru, švajcarske trupe su odgovorne samo za sporedne dužnosti na KiM i moraće da traže vojnu zaštitu od KFOR-a u hitnim slučajevima.

- Ovo nikome ne pomaže i samo je vežba odnosa s javnošću. To se mora završiti što je pre moguće - ističe predsednik Pro Švajc, a prenosi portal „Zeri“.

On se slaže samo sa idejom solidarnosti i poručuje:

- Ali moramo biti solidarni sa svetskom zajednicom, a ne jednostrano sa grupom država. To znači da nudimo naše dobre usluge celom svetu i pružamo humanitarnu pomoć u hitnim slučajevima. Na ovoj jedinoj tački može se zamisliti labava i neformalna saradnja sa NATO-om.

Švicarska se kreće u pogrešnom smeru, kaže Retiker.

- Evidentno je progresivno približavanje EU i NATO-u. I takođe je jasno da to podriva neutralnost Švajcarske.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading