BEŽANIJA IZ LAŽNE DRŽAVE 70.000 Albanaca ide u Nemačku, evo šta je razlog
Foto: WPA/VALDRIN XHEMAJ

Piše: A. Ilić

- Za 2023. godinu imamo statistiku koja ne može biti baš tačna, ali oko 70.000 radnika čeka liberalizaciju. Mislim da će u januaru radnici otići i potpisati ugovore sa privatnim kompanijama u Nemačkoj - izjavio je za RTK Jusuf Azemi, predsednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora.

Iz Instituta Rinvest kažu da je oko hiljadu preduzeća na tzv. Kosovu objavilo da će preko 32 odsto njihovih radnika verovatno emigrirati tokom 2024. godine.

Prema tom institutu, građani su do sada uglavnom uspevali da dobiju radne dozvole u ​​inostranstvu u sektoru građevinarstva, administrativnih usluga, proizvodnje, veleprodaje i maloprodaje.

I predstavnici komora javnog sektora i sindikata upozoravaju da je veliki broj radnika već pokrenuo procedure za odlazak sa tzv. Kosova.

- Oni ne vide perspektivu ovde, kako za sebe, tako i za svoje porodice - rekao je Pljeurat Sejdiu, predsednik Lekarske komore.

Prema Rinvestu, preduzeća na tzv. Kosovu nailaze na više poteškoća u popunjavanju radnih mesta za profesionalce, menadžere i radnike.

BEŽANIJA IZ LAŽNE DRŽAVE 70.000 Albanaca ide u Nemačku, evo šta je razlog

Alo

 

Ljuban Karan za Alo! poručuje da ga podatak da 70.000 radnika u lažnoj državi čeka viznu liberalizaciju ni malo ne iznenađuje.

- Ovo je samo pokazatelj da paradržava ne funkcioniše. Nisu u stanju da obezbede ni egzistenciju. U fokusu im je samo da planiraju sukobe. A žive od poslova kriminalnih klanova – naveo je on za naš portal i istakao da je vizna liberalizacija štetna za njih.

- Treba imati u vidu i da su Albanci specifični. U pitanju su porodice koje su brojne, jedan ode u inostranstvo i šalje novac ostalima da se izdržavaju – zaključio je Karan.

džo bajden, amerika uvodi sankcije kurtiju

 

 

 Profesor dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije.

- Jasno je da Albanci sa Kosova i Metohije nemaju nikakvu perspektivu, u ekonomskom smislu, ali i u životnom (radijacija, slaba zdravstvena zaštita, rizik od izbijanja ratnih sukoba, nepostojanje privredne aktivnosti, visoka nezaposlenost, korupcija, organizovani kriminal...). Zbog svih ovih činjenica, mislim da je broj onih Albanaca koji će se ubrzano iseliti po dobijanju vizne liberalizacije daleko veći od navedenih 70.000 - poručio je on za naš portal. 

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading