kfor
Foto: Alo/Foto: Printscreen/Youtube

Nakon tog datuma, ubrzo je usledilo razmeštanje NATO trupa na teritoriji Kosova i Metohije.

Razmeštanje međunarodnih bezbednosnih snaga na Kosovu i Metohiji počelo je 12. juna 1999. godine na osnovu Rezolulcije SB UN 12 44. 

Ulazak kopnenom i vazdušnim putem NATO jedinica pod oznakom KFOR počelo dan nakon što su, na iznenađenje svih zapadnih zemalja, u južnu srpsku pokrajinu pristigli ruski vojnici i zaposeli aerodrom Slatina kod Prištine. 

Za kosmetske Srbe ovo je dan poraza i početak „okupacije“ koju i posle 25 godine još uvek žive.  Za Albance i samoproglašene kosovske vlasti ulazak međunarodnih vojnih i civilnih trupa 12. juna 1999, nakon 78-dnevnog bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije je „dan oslobođenja“.

Ulasku trupa kojima je mandat dat na osnovu Rezolucije 1244, prethodilo je potpisivanje vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, tri dana ranije, koji je označio kraj NATO bombardovanja SRJ.

Sporazum je usledio nakon 11 nedelja bombardovanja i pet dana pregovora.

Srbi se ovog dana sećaju kao dana povlačenja srpskih snaga koje je pratilo i oko dve trećine srpskog stanovništva, najviše iz Metohije i intenziviranja etnički motivisanih zločina protiv stanovništva koje je ostalo. Većina se nije više vratila u svoje kuće.

Tih dana na Kosmetu raspoređeno je 37.200 vojnika iz 36 zemalja, 30.000 vojnika bilo je iz  zemalja članica NATO-a. Istovremeno, teritoriju Kosova i Metohije napustilo je sa jedinicama policije i vojske, kasnije, pod terorom OVK, oko 230.000 Srba.

Samo u prvih mesec dana od dolaska NATO trupa na KiM, na ovom području ubijeno je, kidnapovano, nestalo i ranjeno više od 1.000 Srba.

A šta znači dokument koji je potpisan dva dana ranije i koji je do ovoga doveo, pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading