AMERIKA ZAMRZAVA ODNOSE SA PRIŠTINOM Srbi završili protest i najavili nastavak za jutro (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo/Alo

"Kosovu nije mesto u Savetu Evrope"

20:55 - Poslednja eskalacija nasilja na Kosovu je pokazala da Kosovu nije mesto u Savetu Evrope, ocenio je portparol za spoljnopolitička pitanja Alternative za Nemačku (AfD) u Bundestagu Petr Bistron.

"Ovaj region ostaje bure baruta, čijim prijemom u Savetu Evrope i EU bi samo uvezli probleme u naše institucije, koje bi tako destabilizovali", objasnio je on.

Bistron je, u saopštenju, zatražio od nemačke vlade da pod hitno prekine svoje aktivnosti u vezi prijema Kosova u Savet Evrope.

Ruski ambasador: Vučić rešen da diplomatski reši problem Kosova

20:20 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čvrst je u nameri da diplomatskim putem reši problem na Kosovu, spreman je za pregovore, ali zahteva neutralnost Zapada, izjavio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko posle sastanka s Vučićem, prenosi RTV.

Haradinaj: Kurti da podnese ostavku

19:50 - Posle američkih sankcija Prištini, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je ocenio da Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, za manje od tri godine na vlasti, nisu ostvarili ni jedan uspeh, a da ga nisu "okrenuli naglavačke" i da su za tako kratko vreme vratili Kosovo 10 godina unazad.

Stoltenberg: Šaljemo još 700 vojnika na KiM, jedan bataljon u pripravnosti

19:42 - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u Oslu da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom objasnio da će Kfor "preduzeti neophodne korake da normalizuje i osigura bezbednost".

Na Jarinju uspostavljen teretni saobraćaj u pravcu ka Kosovu

19:32 - Na administrativnom prelazu Jarinje oko 18.20 ponovo je uspostavljen teretni saobraćaj u pravcu ka Kosovu, koji je ranije danas bio obustavljen, saznaje Kosovo onlajn.

Saobraćaj teretnih vozila na Jarinju bio je obustavljen danas oko 13 sati.

Kako kamionima nije bio omogućen prelazak administrativne linije, formirala se kolona.

Teretni saobraćaj iz pravca Kosova se sve vreme odvija nesmetano, kao i putnički saobraćaj u oba pravca.

General Mojsilović obišao deo preventivno raspoređenih snaga VS

19:05 - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je sa najbližim saradnicima deo snaga Vojske Srbije koje su preventivno razmeštene, posle odluke predsednika Republike da se stepen borbene gotovosti podigne na najviši nivo.

General Mojsilović je tokom obilaska sagledao razmeštaj jedinica i organizaciju života i rada na matičnim i izdvojenim lokacijama i uverio se da su pripadnici Vojske Srbije spremni, motivisani i potpuno obučeni da brzo i odlučno izvrše sve zadatke koji se pred njih postave.

Priština ima sve manje vlasti na Kosovu

18:58 - Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je da što je više stranih trupa na Kosovu, manje je vlasti Prištine nad njim, a govoreći o situaciji na severu istakao je da postoji velika opasnost da kako je naveo, stranci uspostave de fakto, a možda čak i de jure protektorat nad severom Kosova

Oskrnavljena još jedna srpska svetinja

18:22 - Tokom noći nepoznati počnioci skinuli su jarbol, isekli i odneli zastavu srpske pravoslavne crkve koja se nalazila u dvorištu crkve Svetih Flora i Lavra i Vavedenja Presvete Bogorodice u Lipljanu, naveo je za Kosovo onlajn crkvenjak Jovica Mirić.

Mirić objašnjava da je kada je došao na posao u 7.55 časova zatekao policijsku jedinicu u dvorištu crkve.

"Oni su to preko noći uradili, ne samo u Lipljanu, već i u Gračanici. To je bilo sve organizovano. Zbog čega, pitao sam policiju tokom uviđaja. Šta se ovo dešava", kazao je Mirić.

Nova rampa za lažnu državu

17:50 - SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi, prema za sada nezvaničnim saznanjima.

Američki ambasador preneo dva zahteva SAD

17:11 - Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da SAD imaju dva zahteva od tzv. Vlade Kosova - da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na severu.

Kurti dobio "packe" od Amerike

16:59 - Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenier rekao je predstavnicima nekoliko kosovskih medija da tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti "mora da shvati da mu gori kuća".

U informaciji koju je dao za nekoliko albanskih medija, Hovenijer poručuje da je prva u nizu sankcija za Kosovo otkazivanje zajedničke vojne vežbe.

U Leposaviću još traje protest

16:34 - U Leposaviću protest nije završen, kao što je to slučaj u Zvečanu i Zubinom Potoku, javlja novinar Tanjuga. U toku noći ispred opštine su dežurali građani Leposavića, a pretpostavlja se da će tako biti i večeras.

Građani su i dalje ispred opštine i njih od pripadnika Kfor-a dele barikade na koje su okačene srpske trobojke. Protest protiče bez incidenata. Pretpostavlja se da je tzv. gradonačelnik Ljuljzim Hetemi i dalje u opštini.

Sa druge strane, protesti u Zvečanu i Zubinom Potoku završeni su oko 16 časova, gde će se narod ponovo okupiti sutra u jutarnjim časovima.

Uhapšena trojica muškaraca osumnjičenih za paljenje srpske zastave u Gračanici

16:07 - Trojica muškaraca uhapšena su danas pod sumnjom da su u ranim jutarnjim satima zapalili zastavu Srbije pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, saopštili su iz tzv. Kosovske policije.

Američki KFOR stigao u Leposavić

15:43 - Američki Kfor stigao je kao pojačanje u Leposavić, i njihovi vojnici pridružili su se pripadnicima italijanskog kontigenta koji se nalaze ispred zgrade opštine.

Petković razgovarao s ambasadorima

15:32 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorima Nemačke i Francuske u Srbiji Anke Konrad i Pjerom Košarom, koje je upoznao sa trenutnom bezbednosnom situacijom na Kosovu.

Petković je naglasio da je sve što se dešavalo juče i proteklog vikenda direktna posledica niza jednostranih poteza Prištine na koje Beograd konstantno upozorava.

NATO šalje dodatne snage na Kosmet

15:26 - NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu (i Metohiji), kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo (i Metohiju). NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga (ORF) za zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti - navodi se u objavi Komande združenih snaga na Tviteru.

Obratio se Milosavljević

14.41 - Okupljenim građanima u Zvečanu obratio se Srđan Milosavljević, bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan. On je rekao da ukoliko se tzv. kosovski specijalci ne povuku do 15 časova, da će se sutra održati najveći skup do sada. Pozvao je građana na masovno okupljanje i najavio je da će se okupljati i narednih dana, kako bi se izborili za svoj opstanak, ali i kako bi pružili podršku povređenim i uhapšenim Srbima.

Milosavljević je pozvao građane na mirne i dostojanstvene proteste. U Zvečanu je trenutno mirno.

Srbi ukrasili bodljikavu žicu

14.00 - Srbi u Leposaviću ukrasili bodljikave žice i prepreke Kfora srpskim trobojkama

Kfor dovezao tešku mehanizaciju

13.40 - Uprkos nezvaničnim informacijama da bi danas oko 15 sati pripadnici Kosovske policije mogli da se povuku iz zgrade opštine, na terenu se trenutno situacija ne odvija u tom smeru.

Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije i dalje su u zgradi opštine, a nekoliko blindiranih vozila se nalazi ispred same zgrade.

Radnici Opštine Zvečan koji su se i jutros okupili ispred zgrade te institucije nadaju se da će im biti omogućeno vraćanje na njihova radna mesta.

Pripadnici poljskog kontigenta Kfora postavili su ogradu na 15 metara od opštine i formirali kordon.

Oni su, isto kao i juče, opremljeni štitovima i opremom za razbijanje demonstracijama, a specijalci Kosovske policije u više blindiranih vozila nalaze se iza vojnika Kfora.

Borelj pozvao Prištinu da obustavi akcije

13.00 - Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj rekao je danas, povodom situacije na severu Kosova, da se radi na održavanju hitnog sastanka na visokom nivou i pozvao Prištinu da suspenduje policijske operacije na severu sa fokusom na zgrade opština.

Bodljikava žica u Zvečanu

12.45 - U Zvečanu se pripadnici Kfora spremaju da razvuku bodljikavu žicu

KFOR na Kosmetu

Foto: Alo.rs

 

 

Kurti ne ide u Bratislavu

12.00 - Lažni premijer Aljbin Kurti neće učestvovati na Bratislavskom forumu za spoljnu politiku, bezbednost, evropske poslove i privredu koji okuplja lidere iz različitih zemalja, zbog situacije na severu Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Slavko Simić razgovarao s Kfor-om

11.30 - Slavko Simić član predsedništva Srpske liste i bivši gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić razgovarali su sa komandantom američkog Kfora kojem su ponovo preneli zahteve da se specijalna jedinica Kosovske policije povuče i da novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti zgradu opštine, u kojoj se nalazi od juče.

Obrenoviću potreban hirurg

10.45 - Advokatu Predragu Miljkoviću koji brani Dušana Obrenovića (25), momka koga su pripadnici Kosovske policije juče brutalno pretukli tokom privođenja i pritvora, onemogućeno je da dokumentuje i fotografiše njegove povrede u pritvoru u Južnoj Mitrovici.

Obrenović, koji je juče uhapšen tokom protesta u Zvečanu, kako je danas ranije saopštio Miljković, brutalno je pretučen prilikom hapšenja, ali i kasnije u pritvoru.

Miljković je danas ponovo obišao povređenog momka i naveo da je Obrenović sinoć obilno krvario iz arkade, kao i da mu je neophodan pregled hirurga zbog straha od unutrašnjeg krvarenje, što je u izveštaj uneo i lekar koji je Obrenovića pregledao u pritvorskoj jedinici.

Obrenović (25) se žali na bolove i kako je njegov branilac potvrdio sav je u podlivima.

Kako kažu komšije Obenovića, on potiče iz skromne, siromašne porodice i ostao je bez oca.

Vijori srpska zastava

10.00 - Na zgradi opštine u Zubinom Potoku ponovo vijori srpska trobojka

Privedeni Srbi pušteni na slobodu

09.40 - Dvojica Srba koji su privedeni tokom jučerašnjih sukoba sa tzv. kosovskom policijom i KFOR-om u Zvečanu, pušteni su na slobodu, a dvojici je određeno zadržavanje od 48 sati, rekao je advokat Dejan Vasić.

Četvorica Srba uhapšeni su tokom jučerašnjeg sukoba građana okupljenih kod opštine Zvečan sa pripadnicima KFOR-a i tzv. kosovske policije.

Postavljena nova zastava 

09.20 - Nova zastava Srbije postavljena je u Gračanici, nakon što su sinoć nepoznati počinioci zapalili srpsku trobojku pored spomenika Milošu Obiliću.

Meštani Gračanice jutros su prijavili da je zastava Srbije na kružnom toku u Gračanici zapaljena, a ubrzo zatim postavljena je nova.

Kfor se povlači

09.00 - Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u Zvečanu dodajući da bi, prema obećanjima Kfora, svi pripadnici specijalnih kosovskih jedinica trebalo da se povuku danas do 15 časova.

Nedeljković je obavestio novinare da su sinoć oko 21.30 časova predstavnici Srpske liste ponovo razgovarali sa komandantom Kfora koji im je rekao da se čekaju papiri da bi privedeni Srbi bili oslobođeni.

"Prema informacijama koje imam, još nisu pušteni. Stvar je u tome da ih je Kfor odmah predao Albancima", kazao je Nedeljković.

Dodao je da je komandant Kfora saopštio da će deo specijalnih jedinica da se povuče iz Zvečana u toku noći, a da će se danas do 15 časova povući u potpunosti.

"Došli smo da sačekamo, čekamo 15 časova da svi odu", naveo je Nedeljković.

Zapaljena srpska zastava

08.20 - Zastavu Republike Srbije, koja se nalazi pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, zapalili su u ranim jutarnjim časovima nepoznati počinioci.

Peci nije došao u Zvečan

08.10 - Peci je za TV Kljan Kosova rekao da su on i njegov kabinet danas počeli da rade u kancelariji zajednice.

"Otišli ​​smo u kancelariju u selu Lipa u opštini Zvečan. Nismo otišli ​​u centralu zbog situacije"”, rekao je Peci.

 

 

Hetemi spavao u opštini

08.00 - Veliki broj građana i jutros se okupio ispred zgrade opštine Leposavić, a okupacioni gradonačelnik te opštine Ljuljzim Hetemi noć je proveo u zgradi.

 

Građani traže da specijalna policija odmah napusti sever pokrajine kao i da gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne ulaze u zgrade srpskih opština.

U ponedeljak je tokom protesta u Zvečanu došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima. Tom prilikom povređeno je više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (57)

Loading
Ratko

30.05.2023 09:02

Vučić laže ljude.Šta god da se desi neće intervenisati.To šupci znaju i koriste.U Zvečanu su mu juče izviždani članovi SL

Dunja

30.05.2023 09:04

To sto rade Srbima prelazi sve granice, ali nećemo im dozvoliti da nas gaze

ana

30.05.2023 09:06

Moramo sacuvati bezbednost i pomoci nasem narodu.

Anja

30.05.2023 09:11

Pa tako i treba, da se povuku Kurtijevi specijalci. Kfor je zaduzen za KiM, a ne ROSU!

Mina

30.05.2023 09:12

Mir, ljudiii! Mir nam je preko potreban! Nije vreme za podele.

Lila

30.05.2023 09:12

Videćemo. Pratim pomno dešavana u našoj južnoj pokrajini.

Lila

30.05.2023 09:12

Videćemo. Pratim pomno dešavana u našoj južnoj pokrajini.

Toni

30.05.2023 09:13

Kurti provocira Srbiju! Narod na KiM neka zna da nije sam. Ima iza sebe Vučića i Srbiju.

Lila

30.05.2023 09:14

Kurti specijalce na goloruki narod, a Srbi njih nude kafom i pesmom! To je to junačko srpsko srce!

Milena

30.05.2023 09:14

Počelo je skupljanje Srba sa severa Kosova i Metohije,rečeno je da će se Kurtijeva vojska do 15h časova povući. Srbi koji su uhapšeni još nisu pušteni. Krive KFOR što ih je odmah predao Kosovskoj policiji.

Anja

30.05.2023 09:15

Mir! Mir je ono što nam je najpotrebnije.

brane

30.05.2023 09:15

Nema razgovora ni napuštanja protesta dok okupatori ne izađu iz srpskih institucija.

brane

30.05.2023 09:16

Nema razgovora ni napuštanja protesta dok okupatori ne izađu iz srpskih institucija.

Ana

30.05.2023 09:17

"Kurtijevi specijalci" su obični šiptarski teroristi.

Bole

30.05.2023 09:19

Samo ne reagovati na provokacije albanske strane

Anja

30.05.2023 09:20

Nećemo dozvoliti da Šiptari gaze naš narod.

kim

30.05.2023 09:21

Srbi na KIM pokazuju kako se dostovanstveno brani svoja domovina

Dejan

30.05.2023 09:24

Moramo ostati jaki i pomoći našem narodu na KiM.

Maja

30.05.2023 09:26

Samo jedinstvo i sloga nas mogu spasiti od zla.

Mila

30.05.2023 09:29

Vučić neće dozvoliti da se našem narodu na KiM nešto desi.

Zora

30.05.2023 09:33

U ovim teškim trenucima nam je sloga najbitnija.

Jovana

30.05.2023 09:40

Mir nema alternativu - sto pre se ta cinjenica shvati i prihvati, bice svima bolje!

Zex

30.05.2023 09:43

Srbija je uvek za razgovor i mirno rešenje.Samo Kurtija treba urazumiti .

Krki

30.05.2023 09:54

Kad bi Ruje porazile Ukrajinu nase sanse na Kosovu bi bile oho ho, treba izdrzati

Ljubicica

30.05.2023 09:55

Koliki god bili pritisci i ucene, Vucic nikada nece odustati od borbe za KiM i mir i stabilnost svih gradjana .

Mira

30.05.2023 10:01

Srbija ce uciniti sve sto je u njenoj moci da se problemi na KiM rese mirnim putem

Milica

30.05.2023 10:12

Jedinstvo Srba u ovim teskim vremenima je jako bitno.

Jela

30.05.2023 10:35

Moramo biti složni i jedinstveni, jedino tako mozemo uspeti.

Mila

30.05.2023 10:44

Mir i bezbedost naroda na KIM je najbitnija.

Nana

30.05.2023 10:46

Narod na KiM neka zna da nije sam. Ima iza sebe Vučića i Srbiju.

Veliša

30.05.2023 10:51

Šiptari se neće povući a Vučić laže da če intervenisari!!

Feniks

30.05.2023 10:56

Puna podrška predsedniku Vučiću i našem narodu na Kosovu i Metohiji. Predaja nije opcija.

Neda

30.05.2023 10:56

Srbija nece odustati od pokusaja da se problemi na KiM rese pregovorima

Filip

30.05.2023 11:33

Ocuvati mir i bezbednost je prioritetno pitanje.

Deja

30.05.2023 11:34

Kurti stalno provocira Srbe i to je veoma los potez.

Oki

30.05.2023 11:35

Ovo sto radi Kurti prelazi sve moguce granice.

Ena

30.05.2023 14:16

Vodjenjem ozbiljne politike savladacemo sve prepreke!

Alex

30.05.2023 16:20

KFOR je tamo da zaštiti šiptarsku vlast ne srbe ,i to je to