nuklearna elktrana
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije raspisalo je danas tender za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije. Vrednost ovog posla procenjena je na 14,16 miliona dinara (oko 120.000 evra).

Kako piše u javnom pozivu na portalu javnih nabavki od stručnih konsultanata se očekuje da će "sprovesti temeljnu komparativnu i kredibilnu opcionu analizu dostupnih tehnologija na tržištu, uključujući male modularne reaktore (SMR) kao i reaktore konvencionalnog tipa i razmotriti najbolje raspoložive nuklearne tehnološke opcije za Republiku Srbiju". Rok za prijavu je 16. jul.

Kao obrazloženje izrade ove studije, u dokumentaciji tendera piše da u "uslovima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim decenijama, podržanim uzbraznom elektrifikacijom privrede, uz povećanje udela OIE na mreži i smanjenjem proizvodnje iz uglja, nuklearnu energiju potrebno je razmotriti kao ravnopravnu opciju koja može doprineti stabilnom snabdevanju niskougljeničnom električnom energijom, pored hidroenergije i gasa".

Takođe, kako pišu, u narednim mesecima će biti potpisan i Memorandum o razumevanju koji će postaviti okvir međuinstitucionalne saradnje i razmene znanja u oblasti mirnodopske primene nuklearne energije, razvoja ljudskih resursa, uključivanja svih relevantnih učesnika, radijacione i nuklearne sigurnosti, nuklearne bezbednosti, upravljanja nuklearnim gorivom... između Ministartva rudarstva i energetike, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva prosvete, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva zdravlja i svih drugih relevantnih članova naučne i akademske zajednice u Srbiji.

Takođe u dokumentima se navodi da će ova studija uključiti sveobuhvatnu procenu potencijalne koristi i izazova iz perspektive električne mreže u izgradnji novih nuklearnih elektrana u Srbiji, imajući u vidu da bi naše tržište moglo da se spoji sa jedinstvenim evropskim tržištem električne energije 2025. godine.

BONUS VIDEO 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading