MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE Srbija energetski bezbedna, uprkos evropskoj krizi!
Shuterstoock

Tržište energentima u Srbiji je takođe u ovom trenutku stabilno i zemlja i u uslovima poremećaja koji postoje na globalnom tržištu, biti energetski bezbedna, sa stabilnim snabdevanjem energijom i energentima, i privrede i domaćinstava, zaključeno je na današnjem sastanku Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.Na sastanku je rečeno da je neophodno upotrebiti sve mehanizme za očuvanje srpskog energetskog sistema, jer pored globalne energetske krize, na sistem može da utiče i povećanje potrošnje u prvih devet meseci ove godine.

Na sastanku su predstavljeni izveštaji "Srbijagasa", EPS-a i EMS-a o ispunjenosti skladišta, količini energenata koje se uvoze, projekcijama o potencijalnom uvozu i očekivanja o potrošnji.

Toplane u Srbiji imaju dovoljne količine energenata, a procenat ugovorenih snabdevanja biće dovoljan za isporuku toplotne energije za predstojeću zimsku sezonu, ocenjeno je na sastanku.

Rečeno da će biti pokrenut krizni plan radi obezbedjenja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom, u skladu sa uredbom Vlade iz decembra 2018. godine, kao i da za naredne sastanke budu prikazane sve projekcije u vezi sa kupovinom energije i energenata i planom za obezbedjivanje neophodnih količina.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Srbije, Javnog preduzeća "Srbijagas", EPS-a, AD "Elektromreže Srbije", "Naftne industrije Srbije" a. d., Poslovnog udruženja "Toplane Srbije" i javno komunalnih preduzeća iz Beograda i Vojvodine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading