eportal
Foto: Alo/ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Građanima će na Portalu eUprava biti dostupne usluge „Identifikacioni broj Otvorenog Balkana“ namenjena isključivo državljanima Republike Srbije koji imaju elektronski identitet na Portalu eid.gov.rs, a sa kojim pristupaju Portalu eUprava, i usluga „Slobodan pristup tržištu rada“ namenjena državljanima Republike Albanije i Republike Severne Makedonije koji imaju elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu za elektronsku upravu i dodeljen identifikacioni broj Otvorenog Balkana. 

Državljani Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koji žele da se zaposle u nekoj od zemalja članica Otvorenog Balkana ili su već pronašli poslodavca, potrebno je da poseduju elektronski identitet na svom nacionalnom Portalu elektronske uprave, a zatim u par koraka sebi kreiraju identifikacioni broj Otvorenog Balkana. Korisniku će identifikacioni broj Otvorenog Balkana odmah biti dodeljen, a na adresu elektronske pošte dobiće i sertifikat o dodeljenom identifikacionom broju u vidu elektronskog dokumenta.

Nakon toga, zainteresovani može da pristupi portalu elektronske uprave zemlje u kojoj namerava da se zaposli i podnese zahtev za slobodan pristup tržištu rada. Odredišna zemlja nakon provere donosi konačnu odluku, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva. Nakon dobijanja odobrenja zainteresovani može biti zaposlen, pod istim uslovima kao lokalni državljanin zemlje, do dve godine, a nakon isteka ovog perioda, može produžiti odobrenje, koje ujedno predstavlja odobrenje za boravak i rad.

Više informacija o elektronskim uslugama regionalne inicijative Otvoreni Balkan dostupne su na Portalu eUprava Republike Srbije, a sva pitanja u vezi sa uslugama mogu se uputiti na kontakt centar slanjem mejla na adresu openbalkan@gov.rs ili putem same kontakt forme na Portalu eUprava. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading