Otvoreni Balkan
Foto: Printscreen/Printscreen

Elektronske usluge te inicijative su dostupne od utorka 5. marta 2024. godine, a potpisani sporazumi između tri zemalja imaju za cilj da podstaknu trgovinu, slobodno kretanje radne snage, ali i omoguće korišćenje elektronskih usluga.

Ovakvim proširenjem tržišta rada otvaraju se brojne mogućnosti i za pojedince i za kompanije, koje vrše svoje poslovanje u zemljama Otvorenog Balkana.

Uslugom Identifikacioni broj Otvorenog Balkana omogućeno je državljanima Republike Srbije da kreiraju svoj lični identifikacioni broj, kojim mogu da koriste brojne usluge u okviru inicijative na zvaničnim portalima elektronske uprave Republike Albanije i Republike Severne Makedonije.

To omogućava slobodan pristup tržištu rada ukoliko lice želi da bude radno angažovano u Republici Albaniji i Republici Severnoj Makedoniji, i datu uslugu mogu da koriste samo državljani Republike Srbije koji imaju svoj elektronski identitet na Portalu eID i kreiran broj Otvorenog Balkana.

Druga usluga za slobodan pristup tržištu rada u Republici Srbiji je namenjena državljanima Republike Albanije i Republike Severne Makedonije, i omogućava im boravak i rad na teritoriji Republike Srbije od 2 godine.

Usluga je besplatna, a za detaljnije objašnjenje načina za prijavu pogledajte video

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading