UZDRAVLJE! Kragujevački Romi proslavili dan posvećen isceliteljki i zaštitnici porodice: Tetkica Bibija deci na veselje
Foto: Alo/Foto Grad Kragujevac

U Liciki, najvećem i najstarijem kragujevačkom romskom naselju, svečano je proslavljen tradicionalni verski praznik Tetkica Bibija. Ovaj verski praznik slave Romi pravoslavne veroispovesti u Srbiji, ali i pravoslavni Romi širom sveta. U Crnoj Gori ga slave i Romi muslimanske veroispovesti.

Slavi obavezno prisustvuje i sveštenik, bez obzira na to što je Tetkica Bibija nekanonizovana svetica. Sada se slavi na različite načine, ali je tradicionalno mesto obreda oko krsta, kao što je i bilo u Kragujevcu.

Tetkica Bibija je isceliteljka i zaštitnica porodica, prvenstveno zdravlja dece, pa Romi ovoj slavi pridaju veliku važnost. Na slavi je bila i Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća Kragujevca za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

UZDRAVLJE! Kragujevački Romi proslavili dan posvećen isceliteljki i zaštitnici porodice: Tetkica Bibija deci na veselje

Foto Grad Kragujevac

 

- Gradska uprava tradicionalno sa svojom romskom zajednicom proslavlja ovu nekanonizovanu sveticu. Kako bi radost najmlađih pripadnika zajednice bila još veća, operativnim planom „Romakted“ izdvojena su sredstva za 210 paketića za decu u tri romska naselja - Liciki, Palilulama i Bresnici. Podrška jedinica lokalne samouprave ogleda se u svim oblastima koje su važne za Rome - stanovanje, obrazovanje, prevenciju osipanja dece iz obrazovnog sistema, unapređenje zdravstvenog stanja, prevencija diskriminacije, anticiganizam. U proteklom periodu realizovali smo brojne aktivnosti koje se odnose na poboljšanje društvenog položaja Roma na području Grada Kragujevca, a u oblasti zapošljavanja učinjen je značajan pomak - istakla je dr Damnjanović.

UZDRAVLJE! Kragujevački Romi proslavili dan posvećen isceliteljki i zaštitnici porodice: Tetkica Bibija deci na veselje

Foto Grad Kragujevac

 

Inače, ova romska slava vezuje se za dane uskršnjeg posta, pa je i datum njenog obeležavanja pokretan. Kragujevački Romi je obeležavaju uvek petkom, u trećoj nedelji posta.

Svako mesto, inače, ima poseban datum za ovu slavu. To je zbog toga što je, kako legenda kaže, Tetkica Bibija različitih dana stizala u razna mesta na svoje isceliteljsko putešestvije.

Nekanonizovana svetica dobila ikonu

Tetkica Bibija je 1929. godine dobila svoju ikonu. Ona je Romkinja, okružena decom i drugim Romkinjama, u tipičnoj romskoj nošnji i sa velikim naušnicama. Ikona ima i drugu verziju u kojoj raširenih ruku Bibija stoji ispod krošnje kruške, a prilazi joj mnogo dece.

Tetkica Bibija je najviše dečji praznik, a tradicionalni pozdrav za vreme praznika je „Bibijako sastipe“, ili „U zdravlje Bibijo”.

Prema jednoj od legendi, zabeleženoj tridesetih godina dvadesetog veka u Srbiji, Bibija ili Tetka išla je, u vreme kada je vladala kolera, od vrata do vrata kroz jedno selo sa dva svoja jareta. Niko nije hteo da je pusti u kuću, sve dok nije stigla do vrata jedne siromašne porodice sa šestoro dece. Podelili su sa njom parče hleba, a ona je njihovu bolesnu decu te noći izlečila. Od tada pravoslavni Romi širom sveta slave Bibiju, moleći se tako za zdravlje dece.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading