LEDENO DOBA STIŽE U SRBIJU Posle kraćeg otopljenja idu sneg, minus i košava koja nosi sve pred sobom
Foto: Alo!/Nenad Vujanovic

Od danas počinje promena vazdušnih strujanja koja nas uvodi u period sa temperaturama iznad, a povremeno i znatno iznad proseka, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila za Srbiju.

- Sutra i u ponedeljak bez veće promene. Uglavnom umereno do znatno oblačno, a u košavsko području, na planinama i duž Jadrana vetrovito - navodi Čubrilo, i nastavlja:

- Najjači udari košave se očekuju u nedelju kada će i duž većeg dela Jadrana duvati jak jugo, dok će nad područjem Istre biti bure i istočnog vetra. Na planinama jak južni vetar. Padavina će uglavnom biti duž obale Jadrana, posebno nad Dinaridima, dok će najmanje kiše biti nad istokom i severoistokom regiona. Snežna granica visoko, na oko 900mnv.

U utorak se slaba kiša očekuje i nad ostalim delom regiona. Košava će oslabiti i prestati, dok će jugo duž Jadrana takođe oslabiti. Dnevni maksmumi u postepnom porastu i oko utorka bi se trebao kretati od +6 do +12 stepeni Celzijusa, stoji u prognozi.

- U drugom delu nedelje još toplije uz česta prolazna naoblačenje sa kišom, a mogući su i pljuskovi. Vetar južni i jugozapadni. Dnevni maksimum do +7 do +15, a lokalno možda i oko +18 stepeni Celzijusa, verovatno u sledeći petak koji bi trebao biti najtopliji dan u nedelji - prognozira Čubrilo.

Za naredni vikend moguće je prolazno zahlađenje uz kišu i sneg, koji bi se ponegde na kratko mogao javiti i u nizijama ali ne treba očekivati formiranje snežnog pokrivača. Maksimumi bi se kretali od +1 do +6 stepeni Celzijusa. Već oko 12.12. ponovo relativno toplo, navodi meteorolog.

- Izgleda za neko konkrenrije pogoršanje i zahlađenje za sada ima tek oko 15.12. ali taj period je jako daleko i “rasip” ansamble članova je toliko izražen da nije moguće dati bilo kakve konkretne procene u vezi sa snagom i trajanjem tog eventualnog zahlađenja - zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading