markovdan
Foto: Alo/Foto: Wikipedia

8. maja srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Markovdan, paznik posvećen Hristovom učeniku i prvom pomoćniku Svetog Petra.

Veruje se da je zahvaljujući svetom Marku nastalo prvo jevanđelje.

Srbi od davnina veruju da će onoga ko se ovog dana ogreši i ne ispoštuje apostola Marka stići kazna u vidu oluja i gromova koji će mu uništiti imanje.

Zato na ovaj dan zemljoradnici ništa ne rade na svojim njivama. Ovo se smatra "blagim danom", vremenom za odmor i molitvu.

Ova tradicija se prenela i na ostala zanimanja - danas nikako ne treba raditi jer se veruje da Sveti Marko hoda svetom sa korpom punom grada, pa onom ko radi šalje nevreme koje će ga pratiti preko cele godine. Takođe, ovo je loš dan za spavalice!

Na ovaj dan, veruje narod, nikako ne valja dremati preko dana jer će se onda biti bunovan i pospan preko cele godine. Izuzetak su oni koji su već "zgrešili" i spavali na Đurđevdan - oni treba da odremaju neko vreme i na Markovdan jer će tako "poništiti dejstvo" pređašnjeg sna i neće ih stići "kazna".

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Spašeni Rusi koji su nestali u Ovčarsko-kablarskoj klisuri 🎥 videoplus #alo #alodnevnenovine #spasavanje #fypシ゚viral #fypシ #foryou #foryourpage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading