OVAKAV DECEMBAR NIKO NIJE OČEKIVAO Sledi velika promena vremena, a evo kad se očekuju sneg i zahlađenje
Foto: Alo!/Masanori Jošida

U petak nad većim delom regiona pretežno oblačno, tmurno i hladno uz slabe padavine ponegde. Najviše padavina treba očekivati nad severozapadom u zapadom Hrvatske ali će ih biti i nad delovima zapadne i središnje BiH, severne i istočne Srbije. Snežna granica na oko 600mnv, na zapadu i severozapadu kao i na krajnjem istoku regiona malo niža na oko 500 metara nadmorske visine, stoji u najnovijoj vremenskoj prognozi meteorologa Marka Čubrila za decembar.

- U košavskom području će jugoistočni vetar u drugom delu dana na krakto oslabiti. Dnevni maksimum od +2 do +9, na istoku Srbije oko -1 stepen Celzijusa - prognozira Čubrilo.

Za vikend će se nova ciklonska aktivnost razvijati nad zapadnim Sredozemljem i kao posledica toga naš deo Evrope polako ulazi u režim toplijeg vazdušnog strujanja, prvo po visini, a zatim i u nižim slojevima atmosfere, stoji u prognozi.

- U subotu promenljivo oblačno i za koji stepen toplije u odnosu na petak. U košavskom području jugoistočni vetar u pojačanju i posle podne može imati i olujne udare. Krajem dana nad južnim, jugozapadnim i zapadnim delovima regiona povremeno kiša, snežna granica u podizanju na oko 700mnv - navodi meteorolog.

Nedelja donosi prolazne padavine ponedge, uglavnom nad južnim, zapadnim, severnim i središnjim delovima regiona, dok će na istoku uglavnom biti suvo. Do posle podneva u košavskon području jak, na udare i olujan jugoistočni vetar, duž južnog i srednjeg Jadrana jugo, a na severom bura. Na planinama južni vetar. U nedelju maksimumi od +3 na istoku Srbije do oko +11 na jugozapadu Hrvatske, stoji u prognozi.

- Od nedelje se očekuje građenje snažnog, blokirajućeg, anticiklona u širem prostoru Islanda i Grenlanda. Ka protivteža tome nad istokom Skandinavije i zapadom Rusije sledi jaka ciklogeneza. U ovakvom rasporedu vazdušnog prititska vrlo hladan vazduh će se preko Skandinavije i Severnog mora krenuti ka severozapadu Evrope - kaže Čubrilo.

Nad našim delom Evrope će se u toplom sektoru tog ciklona pokreuti jugozapadno vazdušno strujanje te će tokom cele sledeće nedelje biti relativno toplo uz česta, prolazna, naoblačenja i kišu, a ponegde će biti i pljuskova. Snežna granica visoko, na oko 1000mnv. Duvaće južni i jugozapadni vetar, stoji u prognozi.

- Jutarnji minimumi od +3 do +9 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimumi od +7 do +14, lokalno i oko +17 stepeni Celzijusa, posebno u drugom delu nedelj - piše meteorolog.

Prema 12.12. ostoje signali da bi se sinoptika počela menjati. Širenjem uticaja tog anticiklona ka Velikoj Britaniji i Skandinaviji hladan vazduh bi mogao krenuti i ka našem delu Evrope i to bi nam moglo doneti jače zahlađenje uz prvi sneg u nizijama, zaključuje Čubrilo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading