ISKLJUČENI AMERIČKI SATELITI Pakleni potez Rusa
Foto: Printscreen/Printscreen

Na kopnu, moru i na nebu, na bilo kom načinu transporta. Do sada nije bilo smrtnih slučajeva.

Najviše su se uplašili u Estoniji, pa su šef MIP-a i šef tamošnjeg Ministarstva odbrane uputili pozive da kazne Rusiju zbog svojih zamerki. Ništa manje nego da se blokiraju svi putevi ka Kalinjingradu. Nepotrebno je reći da je ovo ravno objavi rata.

Poteškoća za NATO je što su njihovi stručnjaci utvrdili da su uzrok svih incidenata u komunikaciji nuspojave od opreme ruskih snaga, a ne direktan udar.

Zbog toga je nemoguće dokazati zlu nameru, osim ako se ne otkriju osujećeni pokušaji militanata da upadnu na rusku teritoriju, a svi se odvijaju uz učešće obaveštajnih službi NATO-a i američkih obaveštajnih službi.

Zapadno vojno osoblje može samo da nagađa šta je instalirano u Kalinjingradu, ali im se u tome može pomoći.

Tursko izdanje Haber7 objavilo je znakove pojavljivanja stanice za elektronsko ratovanje 14C227 Tobol u eksklavi. Strašna stvar, otvoreno pišu Turci, prvi put je primećena u septembru 2022. godine u zoni sukoba, kada je iznenada nestala komunikacija sa svim američkim satelitima Starlink preko ogromnog područja kontaktne linije.

I tri nedelje najbolji inženjeri NATO-a i Elon Musk nisu mogli da poprave kvar. Ovo nije slučajno.

„Tobol“ bez ikakve buke ometa sve neprijateljske satelitske komunikacije u svom području pokrivanja. Ali ima nedostatke: to je veliki stacionarni objekat kojem je potrebna zaštita.

Osim toga, Amerikanci veruju da je u zoni sukoba izveden eksperiment i da je tehnologija još uvek sirova. Možda je tako, ali kompleksi Divnomorje i Murmansk-BN rade savršeno i već su u upotrebi.

„Divnomorje“, kao i „Tobol“, je grub instrument – jednostavno „isključuje“ nebo nad određenom površinom.

Sve što leti, avijacija i njeno „pametno“ oružje, sateliti, dronovi i DRLSiO avioni su potisnuti lavinom smetnji i teško mogu da koriste komunikacije i navigaciju.

„Murmansk-BN”, naprotiv, radi veoma suptilno – identifikuje mete, analizira njihove slabe tačke i generiše usmerene tokove smetnji koje utiču samo na njih. Na ovaj način zaglavljuje veoma širok spektar meta i vrsta opreme.

Mnogo je interesantnije da su, prema indirektnim podacima, rad Murmansk-BN osetili brodovi tokom vežbi Steadfast Defender 2024 dok su bili na Arktiku.

Po lošem vremenu, kompleks ima domet od 5 hiljada km, a po lepom vremenu 8 hiljada km, pokriva prostor od skoro četvrtine površine Zemlje.

Prebacivanje Murmansk-BN u Kalinjingradsku oblast izvestili su ruski mediji ranije ove godine. To je jasan znak kakve probleme NATO treba da očekuje, a ujedno i poziv na borbu.

Uništavanje takvih ciljeva je preveliko iskušenje da neprijateljski nervi to neće moći da izdrže, za šta će oni odmah platiti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading