DRUGI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA U SRBIJI Poznato kako i gde se pacijent zarazio
Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Muškarac od oko 30 godina iz Beograda drugi je registrovani slučaj majmunskih boginja u Srbiji.

Pacijent je danas bio na Infektivnoj klinici u Beogradu i laboratorijski je potvrđeno da ima majmunske boginje.

Kako nezvanično saznaje Kurir, mladić je putovao u Austriju i zna gde se i kako tamo zarazio. Ima kraste po telu, koje su karakteristične za majmunske boginje, ali i vrlo laku kliničku sliku pa je poslat u kućnu izolaciju. Nije bilo potrebe za bolničkim lečenjem.

Inače, pre nedelju dana prvi pacijent u Srbiji oboleo od majmunskih boginja je muškarac od oko 30.godina, inače naš državljanin koji živi i radi u Nemačkoj. On je polovinom juna došao u Srbiju zaražen ovom bolešću. 

Odmah po izbijanju simptoma (kraste po telu karakteristične za ovu bolest, koja izgledom najviše podseća na iskorenjene velike boginje), javio se lakaru i smešten je na Infektivnu klinuku u Beogradu.

Drugi slučaj majmunskih boginja brzo prepoznat i izolovan

Na sreću, sve se dobro okončalo, jer je ovaj pacijent potpuno oporavljen pre nedelju dana napustio Infektivnu kliniku.

- On je odmah znao kako i gde se zarazio. A i odmah je izolovan u klinici, dobio je odgovarajuću terapiju i pre nekih nedelju dana, posle neke dve nedelje provedene na Infektivnoj, otpušten je s bolničkog lečenja. Pacijent je napustio Infektivnu potpuno stabilan, izlečen i nije bilo potrebe za bilo kakvom dodatnom, kućnom izolacijom. Slobodan je da ide gde hoće, a to znači da može i da se vrati u Nemačku - zabeležili su mediji.

Ovaj momak je ujedno bio prvi i za sada jedini slučaj majmunskih boginja na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Podsetimo, Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je u petak 17. juna da je u Srbiji registrovan prvi importovan potvrđen slučaj obolevanja od majmunskih boginja. Slučaj je, kako je tada naveo ''Batut'', dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, a radilo se na utvrđivanju njegovih kontakata.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading