U REPUBLICI SRPSKOJ VEĆ JE SEDMORO ZARAŽENIH Oboleli od malih boginja svi nevakcinisani
Shutterstock

"Radi se o šest pacijenata iz Bijeljine i jednom iz Banjaluke, a uzrast obolelih varira od godinu do 32 godine", pojasnili su iz Instituta. 

Mladen Grujičić, epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina, kazao je za "Nezavisne novine" da je u ovoj regiji sa današnjim danom od morbila obolelo sedam lica, te da najmlađi pacijent ima nepune dve godine, dok najstariji ima 33 godine. 

"Svi pacijenti koji su oboleli od morbila su potpuno nevakcinisani", kazao je Grujičić i dodao da među obolelima ima i djece školskog uzrasta. 

"Morbile su jedna od najzaraznijih bolesti koje se prenose među ljudima, tako da apelujemo na sve roditelje kako u Bijeljini, tako i u celoj Srpskoj da vakcinišu decu", kazao je Grujičić. 

Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, ranije je kazala da je obuhvat vakcinacije MRP vakcinom daleko ispod 95 odsto, što je potrebno za kolektivni imunitet. 

Dodala je da su deca nakon sedmog meseca života apsolutno nezaštićena jer, kako kaže, antitijela koja pređu sa majke koja je vakcinisana prestaju delovati. 

"Osobe su zarazne četiri dana pre pojave simptoma, a prvi simptomi su nespecifični. Jedna zaražena osoba može da zarazi 20 ljudi. U 30 odsto slučajeva javljaju se komplikacije, upale srednjeg uha, centralnog nervnog sistema, upale pluća, a brojni su smrtni slučajevi jer pre uvođenja vakcine morbile su bolest koja je bila od vodećih uzroka smrti dece", kazala je Rodić Vukmirova. 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading