RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU NAREDNIH DANA Hara epidemija boginja
Shutterstock

Iako neki roditelji razmišljaju u smeru da sklone decu od zaraze, lekari često savetuju suprotno.

- Mi nekada savetujemo i to da decu pošalju među one koji imaju boginje, ali kada u porodici imate i malu bebu, onda gledate da ta beba malo stasa, pa da zajedno preleži sa starijim bratom ili sestrom. Mada one najčešće imaju transplacentarni imunitet od majke, ako je majka preležala. Ali ako nema bebe u porodici, ako je to taj neki uzrast od tri, četiri godine, onda savetujemo da se spoje - rekla je dr Jasmina Škorić za medije.

Boginje se prenose između dece i dok se ne vide prvi simptomi, tako da neko može da vas zarazi i kada ni sam ne zna da je bolestan.

- Dete je zarazno i pre izbijanja osipa, neko kaže čak i sedam dana. Kad se pojavi osip, tu je već kasno - rekla je doktorka i dodala da sama klinička slika traje dve nedelje, ali se savetuje da se ostavi „luft“ od nedelju dana kako bi se dete u potpunosti oporavilo.

dr Jasmina Škorić

Printscreen

 

- Onda možemo da kažemo da je dete spremno za povratak u kolektiv. Komplikacija nema baš tako često, ali može doći do neke infekciju koja se nadoveže nakon preležane varičele. Zato kažemo ako može još jedna nedelja, ali ako može i dve, još je bolje - zaključila je ona.

Ovčije boginje se prenose kao respiratorne bolesti, putem kapljica. Pljuvačka, kapljice koje izlaze iz nosa, uglavnom tokom razgovora, ili dodirivanjem, izvor su zaraze. Inače su izuzetno zarazne i nekada je dovoljno samo proći pored zaraženog pacijenta, za koga možda i ne znate da nosi virus, da se razbolimo i da dobijemo pravu kliničku sliku. To zavisi, pre svega, od stanja našeg imuniteta.

- Ipak, nekada se desi da se potpuno zdravo dete zarazi, jednostavno se virus zakači - rekla je dr Škorić.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading