ZARAZNE BOLESTI UVELIKO "KOSE" DECU PO SRBIJI Ova bolest je već uzela maha!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Boginje su već uzele maha u obdaništima, pa ih zaražena deca lako prošire na stariju braću i sestre. Sve to preti da donekle naruši početak školske godine, odnosno da može već u prvim danima da bude izostanaka.

Ovi virusi vladaju ne samo kod nas već su veoma intenzivni i na pojedinim popularnim letovalištima, odakle dolaze naši građani i pred sam početak škole. A ovih dana mnogi koji su se već vratili imaju simptome neke od ovih infekcija, upozoravaju lekari.

Pedijatar dr Saša Milićević za Kurir kaže da je na pojedinim popularnim letovalištima u Grčkoj ponovo buknula korona, ali da je nova podvarijanta najizraženija u Izraelu, Velikoj Britaniji i SAD.

- Svetska zdravstvena organizacija je već upozorila na nju. Postoji šansa da ljudi koji dolaze s letovanja sa sobom donesu razne viruse ili da dođu zaraženi. Sadašnji imunitet naših ljudi, što se tiče korone, dosta je slabiji u odnosu na prethodni period i to može da dovede do širenja, ali ne treba izazivati paniku jer su simptomi slabiji - objašnjava Milićević i dodaje:

- Što se tiče ostalih virusa koji cirkulišu u ovo vreme, postoji mogućnost da se s povratkom dece u kolektiv škole ili vrtiće oni prošire, jer će svako od njih sa sobom doneti ponešto iz svoje porodice ili ono što su pokupili na letovanju. Biće potrebno dva do tri meseca da deca steknu imunitet, ali ono što predstavlja veliki problem, naročito kod mališana u vrtićima, jeste mešanje grupa. Dete često promeni grupu i, samim tim, pokupi i nove viruse, te se dešava da stalno bude bolesno.

Pedijatar dr Jelena Mitrović, načelnica službe pedijatrije u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici u Beogradu, objasnila je za naš list da u Srbiji trenutno vladaju stomačni virusi, rotavirus i varičele.

- To nije ništa neuobičajeno jer ovakvu situaciju imamo svake godine. Dolaze nam deca s letovanja iz okruženja, Crne Gore, Grčke, Hrvatske sa simptoima stomačnog virusa zato i jeste povećan broj te dece, ali i dalje u normalnim brojevima kao i svake godine. Trenutno ima i varičela, ali su one više bile prisutne u prolećnim mesecima.

Školska deca koja nisu preležala mogu ponovo da ih dobiju, dok ona koja su ležala ne mogu - istakla je dr Mitrović i dodala da se s povratkom dece u škole ne očekuje neko širenje ovih letnjih virusa koji brzo dolaze, ali obično i brzo prolaze.

Dr Mitrović podseća i da su kod rotavirusa simptomi slični kao kod stomačnog.

- Deca dobiju proliv, povraćanje, a mogu i ne moraju da imaju visoku temperaturu. Bolest traje od tri, pet do sedam dana, zavisi od osobe, i važno je da protiv rotavirusa postoji vakcina koja se daje do 12 nedelje života za ovu infekciju. Važno je da deca ne dehidriraju, jer ako dete ima proliv ili povraća, mora dobiti probiotik i nešto od rastvora za rehidraciju.

Simptomi stomačnog virusa

učestale dijareje
mučnine
povraćanja koja iscrpljuju organizam
moguća temperatura i glavobolja

Simptomi korone

temperatura

kašalj
curenje iz nosa
bol u grlu
promene čula ukusa i mirisa
malaksalost

Simptomi varičela

malaksalost
zamor
bol u mišićima i zglobovima
povišena temperatura
povraćanje
glavobolja

Simptomi rotavirusa

dijareja
povraćanje
moguća povišena telesna temperatura

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading