AMBULANTE PREPUNE, VIRUSI KOSE DECU Ove tri bolesti najčešće - boginje i šarlah prazne vrtiće
Foto: Shutterstock

Nakon zimskog raspusta i povratka dece u kolektiv, u pedijatrijskim ambulantama je tokom vikenda zabeležen povećan broj dece sa respirativnim virusnim infekcijama, pa je u Domu zdravlja beogradske opštine Savski venac u subotu i nedelju bilo do 150 pedijatrijskih pregleda. 

- Prvi vikend po povratku dece u škole beleži se blagi porast pregleda deca na dnevnom nivou. Za vikend smo imali do 150 pregleda. Najčešći uzrok ovih infekcija su virusne infekcije - rekla je za Tanjug doktorka Marija Golubović, pedijatar DZ "Savski venac". 

Prema njenim rečima, u pitanju su influenca, adeno i rinovirus. 

- To su infekcije gornjih respiratornih puteva. Praćeni su simptomima visoke temperature, bola u grlu, kašlja, malaksalosti i kod male dece i tečnih stolica - rekla je doktorka, a prenela Republika. 

Ona je izjavila da je terapija simptomatska a oporavak je oko pet do sedam dana.  

- U posledne dve nedelje dolaze nam i deca sa kliničkom slikom šarlaha i varičele. To su bolesti koje su uobičajene za kolektiv, najviše za decu koja borave u vrtićima - rekla je ona. 

Kako je podsetila, šarlah je bakterijska bolest izazvana hemolitičkim streptokokom gr A koji daje karakerističnu kliničku sliku, potvrđenu i laboratorijski.  

- Terapija je pored simptomatske i antibiotska. Oporavak je dobar - rekla je Golubović. 

- Varičela je virusna bolest koju izaziva virus iz grupe VZV virusa sa pojavom osipa u vidu malih sitnih "plikova" tj vezikula. Terapija je simptomatska i oporavak dece je dobar - rekla je ona. 

Ona je posebno istakla prevenciju dovođenjem dece na redovne sistematske preglede i vakcinaciju. 

- To su vakcine koje štite od tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, hemofilusa influenze, difterije, streptokoka pneumonije, hepatitisa B, malih boginja, rubele i zauški - rekla je dr Golubović.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading