virus
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Preminuli pacijent je bio muškarac u 30-im godinama sa prethodnom infekcijom HIV i bez istorije putovanja, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Majmunske boginje su virusna infekcija koja se širi bliskim kontaktom, izaziva simptome slične gripu i gnojne rane po telu.

Većina slučajeva je praćena blagom kliničkom slikom, ali ova bolest može biti smrtonosna, prenosi Tanjug.

Podsetimo, majmunske boginje izaziva virus iz iste porodice kao i velike boginje, ali su one mnogo manje ozbiljne.

Mogu da se prošire na ljude sa zaraženih životinja kao što su majmun, pacov ili veverica.

Prelazak sa čoveka na čoveka mnogo je manje čest, ali može da se desi kad je neko bio u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. Infekcija se prenosi preko napukle kože, respiratornog trakta, očiju i usta.

Dodirivanje kontaminirane odeće, posteljine ili peškira koje je koristio neko sa osipom od majmunskih boginja takođe može da prenese bolest.

BONUS VIDEO: 

 

@alo_portal “ZAKUVAVANJE” SA SLAVICOM ĐUKIĆ DEJANOVIĆ Jedan od intimnih zahteva naših muškaraca kada se odluče za brak je da žena zna da kuva! Celu emisiju možete pogledati na našem YT kanalu! Posebno hvala šminkeru Nedeljku Tišanoviću @Nency Star #alo #alonovine #alodnevnenovine #zakuvavanje #slavicadjukicdejanovic #fypシ゚viral #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading