STIŽE ZIMA Direktor RHMZ-a objavio dugoročnu prognozu
Alo/ Ilustracija

 

Kakva će biti, koliko će biti snega i da li nas očekuju ledeni talasi, nešto je što sve nas zanima.

Temperature će biti iznad proseka, najavili su meteorolozi

Direktor RHMZ-a profesor dr Jugoslav Nikolić na svom Instagram profilu izneo sličnu prognozu.

"Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje zima sa temperaturom vazduha iznad proseka, a prosečnom količinom padavina. Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2021/22. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +1 stepen. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1 do 5 u nižim predelima, a od -3 do -1 stepen u planinskim predelima", naveo je on.

 

 

Dalje, on daje i prognozu za broj mraznih dana

"Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od nule biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama od 65 do 85 dana. Očekuje se od seda do 17 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od nula stepeni, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana. U drugoj polovini zime postoji mogućnost za pojavu talasa hladnoće".

Količina padavina će biti u domenu proseka

"Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, dok se tokom januara očekuje suficit padavina. Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50", naveo je direktor RHMZ-a.

Na kraju, najavio je da će konačni klimatski izgledi za zimu 2021/22. godine biti izdati nakon završene onlajn konferencije članica SEECOF regiona i postizanja konsenzusa o sezonskoj prognozi za jugoistočnu Evropu i Mediteran, 30. novembra.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading