Jugoslav Nikolić
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda , najavio je da će sutra biti pretežno sunčano i toplo.

- Sredinom dana i posle podne na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, uz lokalni razvoj oblačnosti, pojava kiše i pljuskova sa grmljavinom. Zbog očekivanih pljuskovitih padavina, u ovim oblastima biće na snazi žuti meteoalarm koji podrazumeva količinu kiše od 10 do 20 mm za kratko vreme u lokalizovanim zonama najintenzivnijih pljuskova sa grmljavinom. Vetar uglavnom slab, promenljivog smera. Jutarnja temperatura od šest do 15 stepeni, a najviša dnevna od 23 do 28 - kaže prof. dr Nikolić.

- Od srede do petka (29-31. maja) zahvaljujući vlažnoj, nestabilnoj i umereno toploj vazdušnoj masi, uslova za pljuskove i grmljavinu biće ponovo i u ostalim regionima Srbije. Oblačnost će biti promenljiva pa se u intervalima između kratkotrajnih pljuskova i grmljavina i dalje očekuju i sunčani intervali. Maksimalna temperatura će se zadržati u opsegu od 24 do 27 stepeni.

pljusak

Tanjug/Vladimir Pori

 

Prema njegovim rečima, iznad južnih i istočnih delova regiona (na južnom Jadranu, iznad Jonskog mora, u Grčkoj i ostalim državama na jugu i istoku Balkana) u prvoj sedmici juna očekuje se priliv osetno toplijeg vazduha sa severa Afrike preko centralnih delova Sredozemlja.

- Dnevne temperature u ovim oblastima ponegde će dostići vrednosti oko i malo iznad 35 °S. Istovremeno, preko zapadnog i centralnog dela Balkana (uključujući i područje Srbije) talasaće se frontalna zona duž koje će učestalo dolaziti do jačeg razvoja oblačnosti sa pojavom pljuskova i grmljavina. Nestabilno vreme tako će obeležiti i početak juna u našoj zemlji, a temperatura će biti u porastu - od oko 27 °S na zapadu i severozapadu Srbije do 32 °S na jugoistoku zemlje - navodi prvi čovek RHMZ-a, za Kurir.

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA JUN Direktor RHMZ-a otkriva kakvo će biti leto, pomenuo AFRIČKI TALAS I SUPERĆELIJSKE OLUJE

FOTO: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

 

 

- Odstupanje temperature u prvoj polovini juna (uz slična očekivanja i u drugom delu meseca) biće oko +2 °C u odnosu na referentni period 1991-2020. godine. Srednja maksimalna temperatura biće u intervalu od 27 do 29 °C, a ukupno se očekuje od 19 do 24 letnja dana u nižim predelima. Zahvaljujući zadržavanju vlažne i nestabilne vazdušne mase, količina padavina biće iznad proseka - u prvom delu meseca prosečno od 30 do 60 mm, a tokom celog juna od 60 do 120 mm, lokalno i više.

Što se tiče leta u Srbiji na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena očekuje se toplo leto sa prosečnom količinom padavina.

- Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku leta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2 °C. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21 °C do 25  u nižim predelima, a od 13 °S do 18 °C u planinskim predelima. Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 °C, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do pet dana. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta - kaže prof. dr Nikolić.

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA JUN Direktor RHMZ-a otkriva kakvo će biti leto, pomenuo AFRIČKI TALAS I SUPERĆELIJSKE OLUJE

FOTO: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

 

 

Naglašava da klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka.

- Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40. Najviše padavina očekuje se tokom juna meseca, dok je deficit prognoziran za jul mesec - ističe on i napominje da će konačni klimatski izgledi za leto 2024. godine biti dostupni nakon završetka i donošenja konsenzusa zemalja učesnica SEECOF-a 31. maja 2024. godine.

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA ZA JUN Direktor RHMZ-a otkriva kakvo će biti leto, pomenuo AFRIČKI TALAS I SUPERĆELIJSKE OLUJE

Alo/Privatna arhiva

 

 

 

Što se tiče superćelijskih oluja on kaže da ih do kraja maja neće biti u našoj zemlji.

- Najranije upozorenje na superćelijske oluje moguće je izdati tri do pet dana unapred, na osnovu analize prognostičkih atmosferskih parametara koji ih uslovljavaju. Po regionima u Srbiji, upozorenja se izdaju 72 časa (tri dana) ranije u okviru meteoalarm servisa i u tekstualnoj formi, dok se za konkretne lokacije, pomoću radarskih i satelitskih osmatranja, upozorenja izdaju jedan do dva časa unapred. Atmosferski uslovi koji uslovljavaju superćelije su specifični, zahtevaju detaljnu analizu, a rotirajuća uzlazna struja, koja ovaj tip nepogoda razlikuje od ostalih vrsta grmljavinskih oblaka i koja im omogućava dug životni vek, stvara se pre svega u uslovima velike nestabilnosti atmosfere u kojoj postoji jako smicanje vetra sa visinom (promena vetra i po pravcu i intenzitetu), objašnjava Nikolić.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading