SRBIJU ČEKA DUGA, LEDENA ZIMA Direktor RHMZ objavio dugoročnu prognozu za naredna tri meseca
Alo/Ognjen Radošević

- Na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena, u Srbiji se očekuje zima 2022/23 sa temperaturom vazduha iznad proseka i prosečnom količinom padavina - kaže Nikolić.

Kako kaže, čekuje se da će temperatura vazduha u toku zime 2022/23. godine u Srbiji biti za oko +1°C iznad višegodišnjeg proseka. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1°C do 5°C u nižim predelima, a od -3ºC do -1°C u planinskim predelima.

- Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od 0ºS, biti u intervalu od 40 do 65, a na planinama od 70 do 90 dana. Očekuje se od 7 do 20 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od 0ºC, a na planinama od 30 do 50 ledenih dana. Postoji mogućnost pojave talasa hladnoće tokom januara - stoji u prognozi.

Nikolić otkriva da klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka u celoj zemlji. Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje količina padavina od 200 mm do 230 mm.

- Konačni klimatski izgledi za zimu 2022/23. godine biće izdati nakon završene online konferencije članica SEECOF regiona i postizanja konsenzusa o sezonskoj prognozi, 30. novembra - precizirao je direktor RHMZ.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading