DETALJNA PROGNOZA ZA PRAZNIKE Evo kakvo nas vreme čeka za Novu godinu
Foto: Alo/Alo

Da, da, dobro ste pročitali, nema snega za novaka, a bogami ni za Božić. Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, dao je detaljnu prognozu za Alo! o vremenu koje nas čeka, kako za praznike, tako i za ostatak januara.

Kakvo nas vreme očekuje tokom novogodišnje noći?

- U većem delu Srbije tokom novogodišnje noći biće malo do umereno oblačno i suvo sa temperaturom od 0°C na jugu i istoku Srbije do 9°C u Beogradu. Vetar će biti slab promenljivog pravca, a ponegde u nižim predelima, po kotlinama i dolinama reka se očekuje stvaranje magle.

DETALJNA PROGNOZA ZA PRAZNIKE Evo kakvo nas vreme čeka za Novu godinu

Alo

 

Znači, nema snega za doček? A u prvim danima januara? Ima li nade za grudvanje?

- Nažalost, ne. U prvim danima 2023. godine očekuje se nastavak toplog vremena. Balkansko poluostrvo, uključujući i područje Srbije, biće pod uticajem tople vazdušne mase iz regiona Sredozemlja sa maksimalnim temperaturama u većini mesta od 10 do 15°C, dok će u pojedinim delovima centralne i zapadne Srbije, a naročito Podrinja, biti i do 19°C. Manji pad temperature i slaba kratkotrajna kiša se očekuju 3. januara posle podne, kada će iz srednje Evrope naići oslabljene frontalne zone. Ovo će se dogoditi najpre na severu Srbije.

A Božić? Kakvo nas vreme tada čeka?

- Uglavnom suvo i natprosečno toplo vreme zadržaće se i za vreme božićnih praznika, ali uz malo niže temperature u odnosu na početak godine. Za Božić se očekuju dnevne vrednosti u intervalu od 7 do 10°C, a nakon Božića od 2 do 7°C. Uslova za slabe mrazeve, kao lokalnu pojavu biće samo u jutarnjim satima.

Hoće li biti snega, ledenih dana i kada se očekuje prava zima?

DETALJNA PROGNOZA ZA PRAZNIKE Evo kakvo nas vreme čeka za Novu godinu

Alo

 

- Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika snežnog pokrivača neće biti ni u nižim, ni u višim predelima. Prema dugoročnim prognozama, očekuje se da druga polovina januara bude primerenija kalendaru. Prodori vlažnog vazduha iz regiona Sredozemlja biće češći, dok će sa prilivom hladnijeg vazduha iz istočne Evrope temperatura biti niža u odnosu na prvu polovinu meseca (i kretaće se u intervalu od 0 do 5°C) uz kišu i sneg u nižim predelima i uz povremeno stvaranje manjeg snežnog pokrivača. Ukupna prognozirana januarska količina padavina iznosi od 30 do 60 mm, a očekivani broj ledenih dana je od 2 do 7 u nižim predelima, ali ovako hladnih dana neće biti bar do 15. januara.

Najtoplija Nova godina

Da li će ovo biti najtopliji prelazak iz jedne u drugu godinu na ovim prostorima?

- Maksimalne temperature koje se 31. decembra i 1. januara prognoziraju u Beogradu iznose 17°C, dok će u novogodišnjoj noći biti oko 9°C. Ove vrednosti će se približiti datumskim maksimumima. Prethodno je najtopliji 31. decembar bio 2009. godine kada je izmereno 18,2°C, a 1. januar sa istom vrednošću (18,2°C)  zabeležen je 1982. godine. Prilikom dočeka 1982. godine zabeležena je i najtoplija novogodišnja noć u Beogradu od početka merenja  uz minimalnu temperaturu od 10,6°C. Za praznike će se u Beogradu zadržati uglavnom suvo vreme, a samo je 3. januara moguća slaba kratkotrajna kiša.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading