ČEKA NAS STRAŠNA EPIZODA PROMENA VREMENA Poznati srpski klimatolog otkrio šta čeka Srbiju u narednom periodu
Printscreen

 

"Nalazimo se u toplom sektoru ciklona, zbog toga velika razlika u temperaturi između nas i Ljubljanje, gde je znatno hladnije. U sudara tih toplih i hladnih frontova imamo kišu koja ne prestaje. Planeta je toplija za 1,2 stepena, te je i kod nas toplije. Nije to direktna posledica klimatskih promena", kazao je Đurđević.

"Dešava se da se zaglavi vreme, te se desi da se neko vreme zadrži na nekom područjem. Danas i juče kod nas imamo sličnu situaciju", dodao je on.

Đurđević je otkrio da bi padavine trebalo već večeras da stanu, ali je upozorio da ćemo za par dana imati "istu epizodu" i pozvao na oprez. Najavio je i niže temperature, te ćemo imati vreme "koje malo više ličiti na jesen".

Temperatura planete

U 19. veka, temperatura planete je bila oko 14 stepeni, istakao je on i naveo da sve više raste, te je planeta sada toplija za 1,23 stepena.

"Ako vidimo, u poslednjih pet godina, temperatura u regionu je veća za 2,5 stepeni. Đurđević ističe da će tih naglih promena vremena biti sve više", objasnio je ovaj stručnjak.

Na pitanje da li će biti obilnijih padavina, naveo je da ćemo da vidimo do kraja dana.

"Situacija je na granici, da li će da dođe do obilnijih poplava ostaje da se vidi. Neće se ponoviti ona iz 2014. godine. U riziku je Zapadna Srbija, Centralna Vojvodina gde su padavine najjače", rekao je klimatolog.

Zemljotresi u Srbiji?

Govoreći o učestalosti zemljotresa, on navodi da je to posledica geoloških pomeranja.

"Zemljotresi nemaju veze sa klimatskim promenama, već ono šta se dešava ispod zemlje. Do toga bi došlo kada bi se ledene ploče na polovima drastično otopile. Kada bi se otopio Grenland, došlo bi do pomeranja tektonskih mapa... Obično uvod u veći zemljotres počinje serijom manjih potresa", objasnio je Đurđević.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading