Rusija odobrila "Torlakovu" vakcinu, velika vest za Srbiju
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na „Torlaku“ i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina „Sputnjik Ve“ protiv virusa korona.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu „Sputnjik Ve“, saopšteno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i direktor Instituta „Gamaleja“ Aleksandar Gintsburg.

Ministar Popović je podsetio da su validacione serije vakcine iz „Torlaka“ prošlog meseca poslate na proveru u Institut „Gamaleja“.

„Institut ’Gamaleja‘ potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Danas smo od naših ruskih partnera primili tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom“, rekao je Popović.

„Ovo je velika vest za Srbiju. Naša zemlja ponovo će postati sila u proizvodnji vakcina, a to je danas kao da imate najmoćnije oružje kojim štitite bezbednost svojih građana“, rekao je Popović.

On je istakao da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine „Sputnjik Ve“.

„Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv korona virusa“, rekao je Popović, prenosi RTV.

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading