apoteka
Foto: Alo/Dejan Briza

Nemačka vlada je u februaru 2022. kupila milion pakovanja leka Paklovid, za borbu protiv korona virusa, od američkog giganta Pfizer i stavila ga na raspolaganje apotekama besplatno.

Početkom 2023. godine, nemačko savezno ministarstvo zdravlja je otkrilo da su određene apoteke naručile izuzetno velike količine Paklovida - u nekim slučajevima i više od 1.000 pakovanja. Zaposleni u Ministarstvu, posumnjali su da nešto nije u redu, piše DV.

To se poklapa sa iskustvima farmaceuta Maksa Vilkea, koji vodi četiri apoteke  u Berlinu i ima dobar pregled o tome koji lekovi se traže i koliko često.

„U zavisnosti od lokacije, tokom 2022. godine pacijentima smo isporučili od pet do 30 pakovanja ovog leka", rekao je i dodao da je sličan broj izdat pacijentima i 2023. godine.

Paklovid može pomoći starijim osobama, ako se uzme odmah nakon infekcije korona virusom, što takođe smanjuje broj potencijalnih pacijenata.

FARMACEUTI ILEGALNO PRODAJU LEK PROTIV KORONE KOJI IM JE DRŽAVA DALA BESPLATNO?! U pitanju su milioni, istraga je zahtevna, policija češlja apoteke

Foto: Youtube/Printscreen

 

Vilkeu je bilo neverovatno da je samo jednoj apoteci potrebno više od 1.000 pakovanja godišnje. Glavni savetnik nemačkog Ministarstva zdravlja formulisao je pritužbe protiv nekoliko apoteka sa velikim narudžbinama Pakslovida zbog sumnje da ilegalno preprodaju ovaj lek.

Prema informacijama nemačkih javnih servisa VDR i NDR, kao i nadregionalnog lista „Zidojče cajtung“, Ministarstvo zdravlja u Berlinu uputilo je krivične prijave protiv nemačkih farmaceuta i farmaceuta u više od 25 državnih tužilaštava širom zemlje.

U većini ovih slučajeva istrage su još u toku.

U delovima Bavarske i Palatinata, državno tužilaštvo, čiji je fokus borba protiv korupcije u zdravstvu, pre tri nedelje je pretreslo nekoliko apoteka uz učešće oko 60 policajaca.

Istražitelji kažu da još ne znaju gde je droga završila.

Prema rečima nadležnog državnog tužioca, jedan farmaceut je prodao ukupno 1.393 pakovanja Pakslovida „neidentifikovanim licima u inostranstvu”.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading