NAJOPASNIJI SOJ KORONE STIŽE U SRBIJU? Evo zbog čega je ova mutacija najgora do sada
Foto: Shutterstock

Ovaj soj kovida opasniji je, jer se za razliku od ostalih širi neviđenom brzinom, pa je pitanje dana kada će stići i kod nas.

Nova mutacija Džuno brzo je postala najdominantnija vrsta na svetu, i to za samo nekoliko nedelja. Od čak 10 sojeva kovida, ovaj je opisan kao najzarazniji, i koji se širi poput šumskog požara sa jedne osobe na drugu. 

Biće problem ako ovaj soj stigne u Srbiju jer uveliko imamo epidemiju gripa i delovanje velikog kašlja.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da je početkom januara u Srbiji prijavljeno 8.506 slučajeva oboljenja sličnih gripu i 1.051 slučaj pertusisa, odnosno velikog kašlja.

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", rekla je Tanjugu da na teritoriji svih okruga Srbije i da u ovom trenutku nema potrebe za proglašenjem epidemije.

 - Proglašenje epidemije je jedan veliki sistemski postupak. To je procedura koju sprovodi ministar zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i u ovom trenutku nema potrebe za takvom vrstom intervencije, samo treba lečiti bolesti i promovisati vakcinaciju - kazala je Jovanovićeva.

BONUS VIDEO 

hronika

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading