VIRUS JE U PORASTU Okupljanja za praznike nam tek slede, a evo da li treba da se plašimo novog talasa korone
Alo

Broj obolelih od korona virusa prethodnih nedelja beleži rast, uporedo sa njim od 9. novembra u Srbiji je prisutan i virus gripa, a novogdišnji i božićni praznici koje prate velika okupljanja su pred nama i nose rizik od njihovog širenja. Stručnjaci međutim, kažu za Telegraf.rs da rizik nije isti kao na samom početku pandemije, ali da treba biti oprezan.

Narednog utorka, naime, obeležava se najveća srpska slava - Sveti Nikola, nekoliko dana kasnije dolazi katolički Božić, a potom i proslava Nove godine. Dalje idući u 2024. predstoje tri dana pravoslavnog Božića, potom Srpska nova godina, drugi praznici i slave.

Za sve to vreme oni koji rade u inostranstvu, vraćaju se svojim porodicama, neki drugi odlaze na putovanja, u oba slučaja praznike provodeći u kolektivu.

Načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris, ipak, kaže za Telegraf.rs da ne bi trebalo da očekujemo probleme zbog kovida 19 kakve smo imali ranije, ali preporučuje da se držimo preventivnih mera. 

- Nije isti rizik kao na samom početku pandemije. Tada su sve osobe bile osetljive. Nije bilo onih koji su preležali to oboljenje niti koji su vakcinisani. Tako da je sad svakako manji rizik, ali preporuka je, ipak, održavanje socijalne distance, koliko možemo, redovano pranje ruku i da podižemo imuni sistem - kaže Maris.

Navodi da se nova podvarijanta omikron soja korona virusa JN.1 kod nas još ne registruje, ali da se podaci nedeljno prate.

- Mi očekujemo da će stići, videćemo - govori uz napomenu da je stanovništvo već imalo iskustva sa korona virsom i omikron sojem.

- Sve su to podvarijante omikrona, a većina nas je nekoliko puta preležala kovid ili je vakcinisana. Ne bi tebalo da bude velikih problema kao što je bilo sa drugim podtipovima virusa - objašnjava.

Mere prevencije su iste kao ranije i odnose se na sve respiratorne infkcije, bilo da su virusne, poput korona virusa ili gripa, bilo da su bakterijske, kao što je veliki kašalj.

Izbegavati provođenje vremena sa obolelim osobama, češće provetravanje prostorija, održavanje socijalne distance i redovno pranje ruku. Na sve ovo, potrebno je jačanje imuniteta adekvatnom ishranom, uzimanjem dovoljno vitamina, voća i povrća, ali isto tako probiotika.

Prema podacima od prošlog četvrtka, za nedelju dana u zemlji je zabeležen porast broja obolelih od korona virusa. Virus je dijagnostikovan kod 4.788 osoba, više u odnosu na nedelju pre, kada je bilo 4.505 pozitivnih.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading